2014. december 2., kedd

Fahéjas keksz.




A hűvösebb idő beköszöntével előkerül nálam a kekszes doboz, és hozzálátok a kekszsütéshez. Esténként a fotelban kucorogva, igencsak jólesik elropogtatni egy-két darabkát. Most éppen egy fahéjas keksz került sorra, melyet mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítettem, így aztán a kisült keksz illata betöltötte az egész lakást, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva. Mivel jól záródó dobozban, hűvös helyen hosszabb ideig is eltartható, így bátran merem ajánlani pl. a karácsonyi ünnepekre is. Esetleg egy szép díszcsomagolásban még el is ajándékozhatjuk barátainknak, ismerőseinknek. A tésztája finom omlós, melyet a ropogós fahéjas cukor csak még finomabbá tesz.







 Hozzávalók 28-30 db kekszhez:

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
10 dkg barna cukor (por)
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1 tk narancshéj (szárított, őrölt)
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 cs sütőpor

Hempergetéshez:

2-3 ek kristálycukor
1 ek őrölt fahéj







A lisztet keverjük össze a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a narancshéjjal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a barna porcukrot, és a vaníliás cukrot, végül pedig a tojást is. (ízlés szerint porcukrot is tehetünk a tésztába)

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és formázzunk diónyi golyókat.

A kristálycukrot, és a fahéjat keverjük össze egy tányérba, majd a tésztagolyókat hempergessük meg benne.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a golyókat, majd villával nyomjuk le mindegyiknek a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, helyezzük a kekszeket rácsra, majd hűtsük ki teljesen.







A keksz tésztája nagyon finom omlós, kívül pedig ropogós a fahéjas cukortól. A mézeskalács fűszerkeveréknek köszönhetően igazi karácsonyi aprósütemény, melyet hűvös helyen, hosszabb ideig tárolhatunk. Díszcsomagolásban pedig el is ajándékozhatjuk.



2 megjegyzés:

  1. Barna porcukrot hol lehet kapni?rendes porcukorral nem jo?vagy esetleg barna kristalycukorral?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krisztina!Természetesen porcukorral is jó lesz a keksz. A barna cukornak kissé más az íze, én azért tettem bele azt. Barna kristálycukrot szoktam kávé darálón ledarálni, de pl. az Achan-ban barna porcukrot is lehet kapni.

      Törlés