2014. december 12., péntek

Barack. (lakodalmas sütemény)




A számomra nagybetűs barack, melyet én imádok, de eddig nem mertem hozzáfogni az elkészítéséhez. Erre felénk nincs lakodalom barack nélkül, így egy-egy lakodalom alkalmával bizony megszámlálhatatlan mennyiséget képes voltam megenni. Sokszor készültem már rá, hogy megsütöm, de több receptet áttanulmányozva, valahogy mindig elment tőle a kedvem. Gondolom mindenkinek aki közzé tetette a receptjét, meg volt hozzá a tapasztalata, hogy meddig szabad csak sütni, hogyan kell kivájni úgy a tésztát hogy ne törjön darabokra, és az sem mellékes, hogy a töltelék ne legyen olyan száraz mint a fűrészpor. Tehát sok minden amellett volt, hogy tapasztalat híján ne süssem meg. Aztán egy kedves ismerősöm Gabriella, elküldte neked a saját jól bevált receptjét, részletesen leírva minden folyamatot. Itt is szeretném megköszönni Gabriellának, mert nélküle most nem tudnám megosztani a receptjét ennek a finom aprósüteménynek.  Tehát bátorságot gyűjtöttem, és íme elkészültek a saját barackjaim is, melyek aztán rövid idő alatt, az utolsó morzsáig el is fogytak. Végül is sokkal egyszerűbben sikerült elkészítenem, mint azt valaha gondoltam volna. Karácsonyra minden vállalkozó kedvű háziasszonynak csakis ajánlani tudom, ha szintén barackrajongó mint én.







 Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

60 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 egész tojás
1 kk szódabikarbóna


A margarint keverjük habosra a porcukorral, az egész tojásokkal, és a szódabikarbónával.
Ezután adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze a tésztát. (ha kissé lágy lenne, adjunk még hozzá egy pici lisztet)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tésztából formázzunk diónyi golyókat, és helyezzük egymástól kicsit távolabb a tepsin. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük pár perc alatt szép világos színűre. (vigyázzunk nehogy túlbarnuljon!!!)

A sütőből kivéve, egyesével a forró golyóknak vájjuk ki az alját, majd tegyük egy tálcára és hagyjuk teljesen kihűlni. (a bal tenyerünkbe megfordítva fogjuk meg a golyót úgy, hogy az ív belesimuljon, majd egy mokkás kanállal a szélétől kb. 2 milliméterre körös-körül pattintsuk be az alját, majd buktassuk ki, és kaparjuk ki egy kicsit a tésztát)
Gyorsan dolgozzunk, mert csak melegen lehet kivájni a golyókat, ha kihűl akkor már törik!!!!!!!







 Töltelék hozzávalói:

a kikapart tésztamorzsa
2 ek kakaó
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 rumaroma (v. 0,5 dl rum)
10 dkg vaj
0,5 dl tej

A forgatáshoz:
3 db vérnarancsaroma
kristálycukor



A kikapart tésztát morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a kakaót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumaromát.

A vajat melegítsük össze a tejjel, majd öntsük hozzá a tésztamorzsához, és keverjük alaposan össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen mielőtt a golyókba töltenénk.







A teljesen kihűlt fél golyókat töltsük meg a töltelékkel, majd két felet óvatosan nyomjunk, ragasszunk össze.

Egy tányérba öntsük bele a vérnarancsaromát, egy másik tányérba pedig tegyünk kristálycukrot.

Az összeragasztott barackokat ezután gyors mozdulattal forgassuk bele az aromába, majd a kristálycukorba. Ezután tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően átjárják. (ízlés szerint ecsettel is lekenhetjük az aromával)

Igazi ünnepi sütemény, melyet egy szép díszcsomagolásban el is ajándékozhatunk. Hűvös, száraz helyen hosszabb ideig eltartható.


3 megjegyzés: