2014. december 8., hétfő

Monte Carlo keksz.




Ezen a héten is folytatódik a karácsonyi süteményajánló. Ma egy finom kókuszos tésztájú kekszet hoztam, melyet savanykás málnadzsemmel, és vajkrémmel ragasztottam össze. Ebből a tésztamennyiségből méretétől függően 20-25 db összeragasztott kekszet kapunk. Bevallom nálunk bizony gyorsan elfogyott, mert az omlós-kókuszos tészta, a savanykás dzsemmel, és a vajkrémmel igencsak kínálta magát. Hűvös helyen pár napig tárolhatjuk, így az ünnep előtt, néhány nappal, kapkodás nélkül van időnk megsütni.A siker pedig biztosan garantált, mert ez a keksz az ünnepi asztalon is megállja a helyét.







Hozzávalók 20-25 db összeragasztott kekszhez:

25 dkg rétes liszt
10 dkg finom liszt
18 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
6 dkg kókuszreszelék
1 tojás (közepes)
csipet só



 Keverjük össze a kétféle lisztet és a csipet sót, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már jó morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a kókuszreszeléket. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk alaposan össze a tésztát.

Nedves kézzel formázzunk a tésztából diónyi golyókat, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután egy villával nyomjuk le a golyók tetejét, hogy kissé szétterüljenek.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd tegyük át egy rácsra a kekszeket, és hűtsük ki egészen.






 Töltelék hozzávalói:

6 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek tejszín (v. tej)

ízlés szerint málnadzsem, eperdzsem.......


A vajat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a tejszínnel. 

Ezután a teljesen kihűlt kekszet ragasszuk össze a dzsemmel, és a vajkrémmel.

Tegyünk a keksz közepére egy mokkáskanál dzsemet, majd a dzsemre egy mokkáskanál vajkrémet. Ezután helyezzünk rá egy másik kekszet, és óvatosan kicsit nyomjuk össze. (így járjunk el az össze keksszel)






Tálalás előtt szórjuk meg az összeragasztott kekszek tetejét porcukorral, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen pár napig tárolhatjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése