2014. december 1., hétfő

Ostyalap diós-aszalt gyümölcsös töltelékkel.




Szinte úgy tűnik, mintha nem is olyan régen kezdődött volna el a 2014-es év, és máris újra elérkeztünk az év utolsó hónapjához. Decemberrel elkezdődött a várakozással teli, adventi időszak, és már csak 24 nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. Ezalatt az idő alatt, bizony sok teendő vár még ránk, pl. be kell szerezni az ajándékokat, el kell döntenünk hogy milyen finomságok kerüljenek az ünnepi asztalra...... Én most a naponta jelentkező apró, sós, krémes, sütés nélküli sütemények, és az ünnepi torták receptjeivel szeretnék ötleteket adni, és ezzel is megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát. Az első sütemény pedig nem más mint egy sütés nélküli, egyszerűen, és gyorsan elkészíthető ostyalap, melyben a lapok közé diós-aszalt gyümölcsös töltelék került. Egy csomag ostyalapban hat lap található, így a receptleírásban is ahhoz igazodtam. Igaz én csak öt lapot használtam fel, mert a hatodik lapból egy másik, a későbbiekben megosztott sütemény készült.







Hozzávalók:

1 cs ostyalap
20 dkg darált dió
30 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 ek kakaó
25 dkg margarin
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt sárgabarack
1 mk őrölt fahéj
3 dl tej






A darált kekszet és darált diót, keverjük össze a kakaóval, az őrölt fahéjjal, a mazsolával, és az apróra vágott aszalt sárgabarackkal.

A tejet és a margarint melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük alaposan össze.

Ezután a tejes keveréket öntsük hozzá a kekszes-diós keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze, majd osszuk el öt egyenlő részre.

Helyezzünk bele a tepsibe egy ostyalapot, majd kenjünk el rajta egyenletesen egy adag tölteléket. Ezután helyezzük rá a következő ostyalapot, és szintén kenjük meg töltelékkel. Ezt addig ismételjük, még el nem fogy a töltelék, majd helyezzük rá az utolsó ostyalapot.

Ezután tegyünk egy sütőpapírt a legfelső ostyalap tetejére, majd helyezzünk rá nehezéket, hogy a töltelék egyenletesen lenyomódjon. (én pl. egy kristálycukros zacskókkal megtöltött másik tepsit tettem rá, hogy jól lenyomja)

Hagyjuk rajta a nehezéket pár órán át, mielőtt felszeletelnénk, hogy a lapok kellően megpuhuljanak és az ízek jól összeérjenek. (én másnap szeleteltem csak fel)







Amikor az ostyalap már megpuhult, és az ízek jól összeértek, ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint más aszalt gyümölcsöt is keverhetünk a töltelékbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése