2014. december 14., vasárnap

Tejszínes-kávés csokoládétorta.




Advent harmadik vasárnapjára egy finom, krémes tortát sütöttem, mely akár a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. A tésztája egy egyszerű piskóta, a töltelék pedig egy tejszínes-kávés-csokoládés krém, melybe került még némi instant kávé, és darált mogyoró is. A tortát már tegnap megsütöttem, majd tálalás előtt felvert tejszínhabbal koronáztam meg. Nem is mondhatok róla mást, minthogy egyszerű, és nagyon finom...... A habos-krémes torták kedvelőinek csakis ajánlani tudom.

Békés Adventi készülődést kívánok mindenkinek!!







Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:


15 dkg liszt
15 dkg porcukor
6 db tojás
2 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
1 tk sütőpor


A porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. (legalább háromszorosára nőjön)

Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá az aromát, és a forró vizet, majd keverjük még pár percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-cukros habhoz.

Ezután fakanállal, óvatosan forgassuk össze a tésztát, majd öntsük bele a kizsírozott, kilisztezett tortaformába.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre.(sütés közben a sütőajtót ne nyitogassuk, mert különben összeesik a piskóta)

Amikor a piskóta megsült, először pár percre csak résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, majd egészen, és így hagyjuk nyitott ajtónál még pár percig hűlni. Ezután vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki a tésztát egészen.







Krém hozzávalói:

20 dkg csokoládé (60%-os)
6 dl Hulala (v. habtejszín)
2 tk instant kávé
10 dkg darált mogyoró
2-3 ek porcukor
0,5 dl mandulalikőr



Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, majd adjuk hozzá az instant kávét, és 4 dl Hulalát.

Ezután tegyük a tálat vízgőz fölé, majd állandó kevergetés mellett, olvasszuk fel. Ezután hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe legalább 3 órára. (ezalatt az idő alatt besűrűsödik a csokoládé, de ettől még feltudjuk majd verni!!!)

A hűtőből vegyük ki a tejszínes csokoládét, majd robotgéppel pár perc alatt verjük fel habosra. Ezután adjuk hozzá a darált mogyorót, és a porcukrot, majd fakanállal, óvatosan forgassuk össze.

A teljesen kihűlt piskótát éles késsel vágjuk kétfelé, majd az alsó lapot tegyük bele egy 24 cm-es tortaformába. (sütés után a piskóta kicsit összezsugorodik, így éppen betölti a 24 cm-es formát)

Ezután a formában lévő tésztát locsoljuk meg a likőrrel, majd kanalazzuk rá a mogyorós-csokoládékrémet. Egyenletesen simítsuk el a krémet, majd helyezzük rá a másik piskótalapot. Ezután tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én másnapig a hűtőben hagytam)

Tálalás előtt verjük fel lágyabb habbá a maradék tejszínt, majd kanalazzuk a torta tetejére. Végül díszítsük csokoládéforgáccsal.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése