2014. december 18., csütörtök

Szakállas pogácsa.




Karácsonyra a sok édes, és krémes sütemény mellé süssünk azért sós finomságokat is, gondolva mindazokra aki inkább a sósat kedvelik. Lehet az egy egyszerű pogácsa, sajtos rúd...... (sós sütemény receptek itt megtalálhatóak) vagy éppen egy finom pogácsa sajtkrémmel összeragasztva. A kis pogácsákat pikk-pakk megsüthetjük, a sajtos krémet is elkészíthetjük, összeragasztani és reszelt sajtba beleforgatni pedig ráérünk akár tálalás előtt is. Amennyiben pedig sütés után rögtön összeragasztjuk, akkor hűvös helyen pár napig tárolhatjuk is.







 Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
22 dkg margarin
2 dl tejföl
1 db tojás
1,5 kk só

Lekenéshez:

1 db tojássárgája
1 ek tejföl
reszelt sajt


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a margarint és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát, és egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, majd szintén szúrjuk ki)

Ezután helyezzük a tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgával. Végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranyszínűre. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen.







 Sajtkrém hozzávalói:

1 dl tejföl
1 db tojássárgája
2 kk liszt
késhegynyi pirospaprika
1 mk só
10 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj


A tejfölt keverjük simára a tojássárgával, a sóval, a pirospaprikával, és a liszttel, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a gőzfürdőről, majd hűtsük ki egészen.

Amikor a massza teljesen kihűlt, adjuk hozzá először a vajat, majd a reszelt sajtot, és robotgéppel keverjük simára.







Forgatáshoz reszeljünk le 10-15 dkg sajtot.


A teljesen kihűlt tésztakorongokat ragasszuk össze a sajtkrémmel, majd forgassuk bele a reszelt sajtba.







Az elkészült pogácsákat azonnal kínálhatjuk, de 1-2 napig hűvös, száraz helyen tárolhatjuk is tálalásig.


1 megjegyzés:

  1. Szuper pogácsák! Anyukámnak is van egy jó "szakállas" receptje, sok éve kapta Komlóról a barátnőjétől, össze fogom hasonlítani őket:)

    VálaszTörlés