2014. december 18., csütörtök

Szakállas pogácsa.




Karácsonyra a sok édes, és krémes sütemény mellé süssünk azért sós finomságokat is, gondolva mindazokra aki inkább a sósat kedvelik. Lehet az egy egyszerű pogácsa, sajtos rúd...... (sós sütemény receptek itt megtalálhatóak) vagy éppen egy finom pogácsa sajtkrémmel összeragasztva. A kis pogácsákat pikk-pakk megsüthetjük, a sajtos krémet is elkészíthetjük, összeragasztani és reszelt sajtba beleforgatni pedig ráérünk akár tálalás előtt is. Amennyiben pedig sütés után rögtön összeragasztjuk, akkor hűvös helyen pár napig tárolhatjuk is.







 Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
22 dkg vaj (v. Rama margarin)
2 dl tejföl
1 db tojás
1,5 kk só

Lekenéshez:

1 db tojássárgája
1 ek tejföl
reszelt sajt


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát, és egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, majd szintén szúrjuk ki)

Ezután helyezzük a tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgával. Végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranyszínűre. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen.






 Sajtkrém hozzávalói:

 10 dkg reszelt sajt
10 dkg mascarpone
1,5 dl tej
1 ek liszt
2 db tojássárga (nagy)
só (ízlés szerint)
őrölt fehérbors (ízlés szerint)
késhegynyi pirospaprika
10 dkg vaj


Egy tálba tegyünk 5 dkg reszelt sajtot, a mascarponét, a tejet, a tojássárgákat, a lisztet, pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az őrölt fehérborssal, és robotgéppel keverjük simára.

Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen. (közben többször keverjük át)

Amikor a massza kihűlt, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és a maradék 5 dkg reszelt sajtot, és szintén keverjük simára.






Forgatáshoz reszeljünk le 10-15 dkg sajtot.


A teljesen kihűlt tésztakorongokat ragasszuk össze a sajtkrémmel, majd forgassuk bele a reszelt sajtba.







Az elkészült pogácsákat azonnal kínálhatjuk, de 1-2 napig hűvös, száraz helyen tárolhatjuk is tálalásig. Az így készített krém könnyű, habos, és jól illik a pogácsatésztához.


1 megjegyzés:

  1. Szuper pogácsák! Anyukámnak is van egy jó "szakállas" receptje, sok éve kapta Komlóról a barátnőjétől, össze fogom hasonlítani őket:)

    VálaszTörlés