2013. február 8., péntek

Madeleine olvasztott csokoládéval.



 A Madeleine egy finom francia teasütemény, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. A kivajazott, és a hűtőben jól lehűtött formákban való sütésnek köszönhetően ezeknek a kis süteményeknek a külső része finom ropogós, még a belsejük habkönnyű, és puha lesz. Langyosan valami isteni finom, és egyszerűen nem lehet abbahagyni. (vagyis nagy akaraterőre van szükség ahhoz, hogy ne faljuk fel egyszerre mindet) Mivel közeleg a Valentin-nap, így csakis ajánlani tudom ezt a finomságot azoknak akik kényeztetni szeretnék a kedvesüket ezen a napon. Már magában is nagyon finom ez a kis teasütemény, de olvasztott csokoládéval maga a csoda.






Hozzávalók 20 db-hoz:


5 dkg porcukor
2 tk barna cukor
2 db tojás
2 tk méz
10 dkg liszt + a formák szórásához
2 tk sütőpor
csipet só
6 dkg olvasztott vaj + a formák kikenéséhez
reszelt narancshéj

 12,5 dkg csokoládé (60%-os)
1,5 dl tejszín


A madeleine formákat kenjük ki alaposan vajjal, majd tegyük be a hűtőbe 10 percre. Ezután vegyük ki, és ismét kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel és tegyük vissza a hűtőbe. (így a madeleine sütés után kívül ropogós, belül pedig puha lesz)

Tegyük bele egy keverőtálba a tojások sárgáját, majd adjunk hozzá 2,5 dkg porcukrot, a barna cukrot, és a mézet, majd keverjük jó habosra. (legalább háromszorosára nőjön a térfogata keverés közben)

A tojások fehérjét kezdjük el egy csipet sóval habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, apránként adjuk hozzá a maradék porcukrot, és verjük kemény habbá.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk át.
Ezután a habosra kevert tojássárgához reszeljük hozzá a narancshéjat, majd fakanállal óvatosan, felváltva keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot, és a lisztes-sütőporos keveréket.
Végül pedig óvatosan keverjük a masszához az olvasztott, de teljesen kihűtött vajat.

Ezután vegyük ki a hűtőből a kikent formákat, majd kanalazzuk bele a tésztát. (én a formák 3/4 részéig töltöttem meg a formákat tésztával)

Helyezzük be a sütőbe a tepsin lévő, megtöltött formákat, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve óvatosan fordítsuk ki a formákból egy rácsra a megsült tésztát, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd öntsük hozzá a tejszínt. Ezután vízgőz fölött, néha megkeverve olvasszuk fel. 

Tálaláskor a langyosra lehűlt madeleine-t az olvasztott tejszínes csokoládéval kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Luce muy rico es una delicia al paladar una verdadera tentación con chocolate,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon gusza, nekem is be kellene szereznem pár ilyen formát...:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem ezt az egyszerű kis süteményt (csak sajnos nekem egyelőre nincs ilyen formám). A csokiba mártott fotó valami csuda guszta. :P

    VálaszTörlés