2013. február 6., szerda

Habcsók áfonyamártással.



 A maradék tojásfehérje felhasználási módja, ha pl. Pavlovát (receptek itt megtalálhatóak) vagy egy egyszerű habcsókot sütünk belőle.  Én most az utóbbit választottam és habcsókot sütöttem egy pici piros ételfestékkel megszínezve. Így aztán akinek van felhasználásra várakozó tojásfehérje a hűtőben, az akár Valentin napra habcsókkal kedveskedhet szeretteinek. A kívül ropogósra száradt, belül pedig habkönnyű habcsók már magában is finom, de én most ezt az élvezetet még egy finom áfonyamártással is fokoztam. A kettő együtt pedig igencsak finom volt.





Habcsók hozzávalói:

3 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet
piros ételfesték


A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot.
Addig verjük, hogy már majdnem kemény habot kapjunk. Ekkor csepegtessük hozzá az ecetet, majd adjuk hozzá a keményítőt, és verjük még 1-2 percig hogy egy kemény állagú habot kapjunk.

Ezután csepegtessünk a habra pár csepp piros ételfestéket, majd egy keverőlapáttal óvatosan forgassuk össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, halmozzuk rá a habot.

Helyezzük be 120 fokra előmelegített sütőbe, majd kb. 50 perc alatt szárítsuk meg a habcsókokat. Ezután zárjuk el a sütőt, majd hagyjuk még 30 percig a csukott ajtajú, meleg sütőben.
Végül vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk a habcsókokat teljesen kihűlni.


Áfonyamártás hozzávalói:

1 cs aszalt vörös áfonya
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek kristálycukor
reszelt narancshéj(el is hagyható)
őrölt fahéj
2 dl víz
cherry-brandy aroma
1 ek étkezési keményítő


Tegyük egy edénybe az áfonyát, majd öntsük fel a vízzel. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint reszelt narancshéjat (el is hagyható), őrölt fahajat, és sherry brandy aromát, majd főzzük kb. 10 percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk az áfonyához. Ezután pár perc alatt kevergetve sűrítsük be a mártást.

Tálaláskor a habcsókokat a langyosra hűlt áfonyamártással kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Mintha mini pavlovák lennének, nagyon helyeskék :)

    VálaszTörlés
  2. Pazar desszert. Ahol ketté van vágva ott látszik igazán milyen guszta! Remélem már jobban vagy!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, és tökéletesen kiegészíti a finom áfonyamártás! :)

    VálaszTörlés