2013. február 26., kedd

Tejberizs pirított mákkal és áfonyamártással.



A gyerekek egyik nagy kedvence a tejberizs, melyet bevallom én is nagyon szeretek. Esik az eső, nyirkos az idő, és sajnos a tavasz még igencsak várat magára. Ebben a szomorkás időben én is nagyon lehangolt vagyok, így valami olyan desszertre vágytam, melyet rövid idő alatt összelehet dobni. Sütemény ezáltal szóba sem jöhetett, mert még a sütéshez sincs kedvem. Ekkor jutott eszembe a tejberizs, és már hozzá is láttam az elkészítéséhez. Persze azért nem csupán egy hagyományos tejberizst készítettem, mert került bele pirított mák, majd tálaláskor megkoronáztam még áfonyamártással is. Mivel az áfonyamártás alkoholt is tartalmaz, így ennek köszönhetően csakis felnőttek figyelmébe ajánlanám ezt a finom desszertet.






Hozzávalók 2 pohárhoz:


10 dkg rizs
5 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
0,5 l tej
csipet só
1 ek egész mák megpirítva



A rizst tegyük egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan öblítsük át.

Egy edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az alaposan lecsöpögtetett rizst.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg. (én lángelosztót is tettem az edény alá és így főztem kb. 30 percig, még a rizsszemek magukba szívták a folyadékot)

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd takarék lángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a serpenyőből nehogy megégjenek a mákszemek.
Végül az elkészült tejberizshez keverjük hozzá a megpörkölt mákszemeket.


Áfonyamártás hozzávalói:

1 cs aszalt vörös áfonya
3 dl fehérbor
1 tk vaníliaaroma
ízlés szerint cukor
1/2 sherry brandy aroma
1 tk étkezési keményítő
pici víz


Egy edénybe öntsük bele a bort, majd adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát, a vaníliaaromát, a sherry brandy aromát, és ízlés szerint cukrot. Ezután néha megkeverve főzzük 10-15 percig.
A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az áfonyához. Kevergetve főzzük pár percig hogy kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor a tejberizst merjük bele a poharakba, majd kanalazzuk a tetejére az áfonyamártást. Kínálhatjuk langyosra hűtve, de ízlés szerint akár hidegen is.

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet! Szépek lettek a feldíszített poharaid, nagyon gusztán néznek ki.
    Nálunk délután elég jó idő volt, a nap is sütött :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyen finomságtól lehet hogy nekem is jobb kedvem lett volna a mai napon!:-)) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó ötlet hozzá a mák, én azt imádom mindenben! Igazi tavaszváró pohárdesszert! :)

    VálaszTörlés