2009. november 3., kedd

Lángos




Ma ebédre császár morzsát terveztem, de tegnap este a blogokat körbejárva Yasminenál szembe találtam magam az ő általa sütött lángossal. Jó nagyokat nyeltem, és rögtön tudtam, hogy ma bizony változás áll be az előre megtervezett menüben. Mégpedig lángost fogok sütni. Így is lett, jó tejfölösen, sajttal megszórva tálaltam. Lehet már régen sütöttem azért volt nagy annyira kapós, mert az utolsó morzsáig elfogyott.







Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
2-2,5 dl víz
1 kk só
2 ek olaj
1 tk cukor


A tejet, és a vizet meglangyosítani. Egy pohárba beletenni a cukrot, majd belemorzsolni az élesztőt, és felönteni 1 dl tejjel. Lefedni és addig várni míg felfut.

Egy tálba beletenni a lisztet, és a sót majd összekeverni. A közepébe egy mélyedést csinálni és ebbe tenni a 2 ek. olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, és egy kevés langyos vizet. Elkezdeni összekeverni és a vizet apránként adagolni, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Amikor már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztő tálba tenni és kb. egy órán át langyos helyen keleszteni.

Ezután egy tálcát beolajozni, és olajos kézzel kis halmokat szaggatni a tésztából, majd kicsit távolabb tenni egymástól. Konyharuhával letakarni, majd így keleszteni tovább. Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták, (kb. 30 perc) akkor ellehet kezdeni sütni.

Egy serpenyőbe bőséges olajat önteni, jól felmelegíteni, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát bele helyezni. Mindkét oldalát szép pirosra sütni. Lecsepegtetni, és törlőpapírra kiszedni, hogy a maradék olajat is felszívja.

Tálaláskor sózni, tejföllel megkenni, és reszelt sajttal megszórni. Aki szereti még fokhagymával is jól megkenheti.

15 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen!! Nagyon-nagyon finom!! Ugyanúgy készítjük. Először, mikor anyósom megkóstolta, nem értette, hogy miért nem zsíros. Mert nincs benne krumpli. Azóta ő is így készíti. Lám-lám!! :-)))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine!
    Már többféle receptet kipróbáltam, de nekem is ez ízlik a legjobban. Szoktam még nyersen belereszelni a krumplit, talán úgysem szívja annyira magába az olajat, de így a legfinomabb.

    VálaszTörlés
  3. Én is hasonló recept szerint készítem,meg még kefírest is,az is finom.Guszta.

    VálaszTörlés
  4. Belly!
    Köszönöm!! A kefiresről már hallottam, de még nem csináltam olyat. Meglesem nálad a receptet, hátha be van írva.

    VálaszTörlés
  5. Kéééérek szépen egyet!!! (jó lesz reggelire is, 7:30-kor nyitom a konyhaablakot;)

    VálaszTörlés
  6. Szia Szép estét, végre ide értem és kérném a beígért lángost.:)) puszi

    VálaszTörlés
  7. Kata!
    Pontban 7:30-kor küldöm!!!!

    VálaszTörlés
  8. Szia Réka!
    Neked is szép estét!! Parancsolj tálalva a beígért lángos!!!Puszi

    VálaszTörlés
  9. Én is vihetek egyet?? Rég nem ettem:)) Nagyon jó ebéd lehetett!!

    VálaszTörlés
  10. trinity!
    Természetesen te is vihetsz, jut itt mindenkinek!!

    VálaszTörlés
  11. Szia Réka!!
    Jó sokáig fent voltál az éjjel!!

    VálaszTörlés
  12. Megmondaná nekem valaki, miért ugrik össze a tészta mikor beleteszem az olajba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ezt nem tudom megmondani, mert nekem még soha nem ugrott össze. Olajos kézzel, jó vékonyra húzom szét, és teszem a forró olajba. (az olajnak jó forrónak kell lenni)

      Törlés
  13. Szia Gizi!
    Nagyon tetszenek a receptjeid és ma vagy holnap ki szeretném probàlni a làgosodat (elöször csinàlnék làngost). Mivel nincsen olyan nagy tàlcàm amire az összes bucit ki tudnàm rakni egyszerre keleszteni, ezért szereném két adagban kisütni. Mondjuk 6 halmot tudnék egyszerre csinàlni és a màsik felét félrerakni (hütöbe vagy langyos helyen lefedve) és kb fél nap mulva kisütni azt is. Szerinted ez lehetséges lenne?
    Köszönöm elöre is a vàlaszod!
    Lilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lilla, nagyon örülök hogy tetszenek a receptjeim, és köszönöm, hogy látogatod a blogot.

      Én is két tálcára teszem a tésztahalmokat, mert egy tálcán nekem sem férne el az össze. :)

      Sajnos ezt a kelt tésztát nem lehet olyan sokáig várakoztatni, mert túlkel, és akkor már nem lesz jó a lángos.

      Én csak azt tudom tanácsolni, hogy fele mennyiséget dagasszál be egyszerre, és azt a kelesztési idő után süssed is ki.

      Viszont kefires lángost akár 2 hétig is tárolhatod a hűtőben, majd egy-egy darab tésztát lecsippentve, frissen sütheted ki. Én már többször sütöttem, de sajnos a blogba még nem került fel. Így belinkelem Neked egy kedves blogos ismerősöm receptjét, ha gondolod próbáld ki.

      http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/kefires-langos/

      Jó sütést-főzést kívánok!

      Üdv.: Gizi

      Törlés