2012. április 20., péntek

Túrópuding vörös áfonyamártással.



 Egy olyan receptet keresgéltem a szakácskönyveimben, melyhez túró mindenképpen szükséges, mivel a hűtőben árválkodott egy csomaggal, és már nagyon közeledett a lejárati ideje. Ekkor akadt a kezembe egy füzetecske, melyet sok-sok évvel ezelőtt osztogattak a közértbe ahova vásárolni jártam. "Egészségesen finomat tejtermékekből" címmel adták ki ezt a receptes füzetet a "Tejipar" megbízásából. (biztosan más háztartásokban is fellelhető még ez a kis füzet, érdemes újra elővenni, és elkészíteni a benne lévő finomságokat) Akkoriban több receptet is elkészítettem, aztán az évek múlásával szépen a fiók aljára került ez a kiadvány. Szerencsére most a kezembe akadt megint, és gyorsan fel is lapoztam. Sikerült is találnom egy kedvemre való receptet, mégpedig "Túrópuding" bejegyzés alatt. Egyszerű az elkészítése, és különösebben sok hozzávalóra nincs is szükség, mégis egy nagyon finom, könnyű desszertet kaptam. Ameddig a puding elkészült a sütőbe, készítettem hozzá egy finom vörös áfonyamártást, és azzal tálaltam. Igazán jó választás volt, mert a édes-túrós pudinghoz, remekül illett a kissé pikáns ízű mártás. Persze aki nem szereti az áfonyát, nyugodtan készíthet hozzá vaníliamártást, mert azzal megcsorgatva is nagyon finom.





Hozzávalók:

25 dkg túró
2 db zsemle (szikkadt)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
2 db tojás
tej
vaj





A zsemléket langyos tejbe beáztatni, majd gyengéden kinyomkodni.

A túrót és az áztatott zsemléket egy tálba tenni, majd botmixerrel pépesíteni.

A tojások sárgáját habosra keverni a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, majd hozzákeverni a túrós-zsemlés masszához.

A tojások fehérjét egy evőkanál cukorral kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a masszához keverni.

Egy kisebb sütőformát alaposan kikenni vajjal, majd beleönteni a masszát.

Előmelegített sütőbe tenni, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Tálalás előtt a puding tetejét ízlés szerint porcukorral megszórni. Én vörös áfonyamártással kínáltam, de adhatunk hozzá vaníliamártást is.

13 megjegyzés:

  1. Hmm, ezt feltétlenül ki kell próbálnom, nagyon-nagyon guszta. És pont van egy doboz túróm...:)

    VálaszTörlés
  2. Pompás csemege, igen el tudnám képzelni ma délutánra ;-)

    VálaszTörlés
  3. Már a neve is annyira jól hangzik... akkorákat nyeltem közben, amikor néztem a fotókat és olvastam a receptet! :)

    VálaszTörlés
  4. Gizi olyan jól fotózol, hogy öröm nézni!! Ha nem írod, hogy finom, én akkor is látom, mert olyan gusztán tálaltad. No meg a túrós sütik - még, ha egyszerű is -, tudom, hogy finomak!!

    VálaszTörlés
  5. Könnyed puding, mellé pikáns áfonya- ez fenséges!

    VálaszTörlés
  6. Hú ez nagyon gusztusos, finom lehet!

    VálaszTörlés
  7. Csuda finom lehet:)Nagyon pompásan fest és imádom az áfonyát, a túrót. Be tudnék most falni egy adagot:)

    VálaszTörlés
  8. Csodás a fotó, és bizonyára nagyon finom is! Sokat gondoltam rád Füzéren. És persze azokra a barátokra is, akik különböző okok miatt nem tudtak eljönni. Az idő vacak volt, de a hangulat nagyon jó...

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű! Annyira guszta, hogy most rögtön akarom:) Bár a vörösáfonyának nem vagyok nagy rajongója, de azért szívesen megkóstolnám! A puding meg... kipróbálandó!

    VálaszTörlés
  10. Gizike, mi ezt kenyér pudingnak nevezzük, mivel hogy kenyér, zsemle, vagy kaláccsal van készitve, és puding módra, meg valamiféle szósszal. Szerintem az áfonyás a legfinomabb. Fantasztikusan kivánatos, és isteni finom. A fotók gyönyörüek!
    Puszillak,

    VálaszTörlés
  11. Es una exquisitez un budín con arándanos es una tentación soy fan de esta salsa o mermelada luce muy tentador,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  12. Tényleg nem kell hozzá sok minden, mégis nagyon finom lehetett a végeredmény. Van itthon túróm, lehet a hétvégére meglepem a családot. Áfonyám nincs, de biztos meggymártással is finom lenne.

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!! Érdemes előkeresni az ilyen régi kis receptes füzetecskéket, mert remek, régen elfelejtett receptekre lelhetünk. Van még néhány finomság amit elfogok készíteni, és természetesen megosztom Veletek is.:)

    Kedves Sándor!
    Sajnálkozva megnéztem a blogodban a bejegyzéseidet, igazán jó volt a hangulat. Az idő sajnos nem kedvezett, igencsak télies volt, lehet ez is közrejátszott hogy többen nem mertek útnak indulni.

    Rosita!

    ¡Gracias! Salsa de arándanos es muy sabrosa.
    También me encanta.abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés