2010. június 17., csütörtök

Sült rebarbara és cseresznye vanília fagyival.




Véget ért az eperszezon, legalábbis nálunk. Most pedig elkezdődött a cseresznye érése. Két gyönyörű fánk van, melyek sajnos az időjárás viszontagságaival megküzdve, idén nagyon kevés termést hoztak. A sok esőnek köszönhetően pedig szerintem pár nap múlva már fogyasztásra alkalmatlan lesz. Így gyorsan megpróbálom a betervezett süteményeket elkészíteni. Tegnap sikerült egy pár szál rebarbarára szert tennem, így szedtem hozzá cseresznyét, és egy igen egyszerű, de annál finomabb desszertet készítettem. Egy mézes-fűszeres keverékkel meglocsolva, barna cukorral megszórva sütőben sütöttem meg. Tálaláskor vanília fagylaltot kínáltam hozzá. Az enyhén savanykás-édeskés íz és a fagyi remekül kiegészítették egymást.






 Hozzávalók:

4 szál rebarbara
30 dkg cseresznye
2-3 ek méz
1 cs vaníliás cukor
pici gyömbér
reszelt narancshéj
1 dl fehérbor
3 ek barna cukor


A rebarbarát meghámozni, majd egyforma darabokra felvágni. A cseresznyét kimagozni.
Egy tűzálló tálba helyezni a gyümölcsöket és a bort aláönteni.

A mézet a vaníliás cukorral, a gyömbérrel, a reszelt narancshéjjal felolvasztani, majd a tetejére csorgatni. Végül megszórni a barna cukorral.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütni.

Melegen tálalni, és vanília fagylaltot kínálni hozzá. (én még megszórtam egy kevés karamellizált szezámmaggal is)

14 megjegyzés:

  1. Szerintem fantasztikus párosítás!

    VálaszTörlés
  2. Szia Gizi!
    Nekem is van cseresznyém, de nagyon kevés a használható...Ez a szélsőséges időjárás igencsak megtette a magáét. A párosításod nagyon különleges, és tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Fú de jól néz ki. Most már kezd érni a cseresznye, majd lehet, hogy gyártunk belőle ilyet is :)
    Bár most nagyon kevés van...fene az időbe :(

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Nagyon finom lett, bevallom először magam se gondoltam volna.:))

    VálaszTörlés
  5. Melli!!
    Ha te azt tudnád, hogy miket!!!!:)))

    VálaszTörlés
  6. Szia Sándor!
    Köszönöm!!Nálunk is nagyon kevés cseresznye van és az is eléggé rondácska. Nagyon kell válogatni az egészséges szemeket. Eltenni sajnos nem is lehet belőle. Még szerencse, hogy maradt tavalyról pár üveggel.:)

    VálaszTörlés
  7. Araniel!!
    Merem ajánlani, nagyon finom főleg a fagyival.:)) Idén szinte semmi gyümölcsünk nem lesz. A sárga és az őszibarack is tönkrement.:(

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is. Őszi még csak-csak akad, de sárgát szinte nem is láttam a fán :(

    VálaszTörlés
  9. Araniel!
    Nálunk rengeteg volt az őszin, de egyik napról a másikra mind lepotyogott. Jó ha 5 szem van rajta. Sárga meg szinte egy darab sincs. szerencsére tavaly rengeteg lekvárt főztem be.

    VálaszTörlés