2015. október 31., szombat

Fűszeres harcsaszelet sült karalábéval és karalábékrémmel.




A mai ebéd fő alkotóeleme a karalábé volt. Igaz nagyon szeretjük a karalábélevest, sőt még a húsgombócos karalábéfőzeléket is, de most egyikhez sem volt kedvem. Így aztán egy könnyű, halas fogás került a tányérunkra, melyhez kétféleképpen elkészítve tálaltam a karalábét. Először kis golyókat vájtam ki, majd a visszamaradt karalábédarabokkal együtt puhára főztem. Ezután a puhára főtt golyókat szalonnazsíron szép pirosra sütöttem, a karalábédarabokat pedig nascarponéval, és fűszerekkel pépesítettem. Tálaláskor a sütőben szép pirosra sült halszeleteket a karalábégolyókkal, és a karalábékrémmel kínáltam. A harcsaszeleteket ízlés szerint tengeri halfilére, vajhalra..... a halat nem kedvelők pedig csirkemellfilére cserélhetik.






Hozzávalók a halhoz:

2 db afrikai harcsafilé
10 dkg szeletelt bacon
2-3 gerezd fokhagyma 
2 dl tej
1 tk halfűszerkeverék
őrölt színes bors
1/2 citrom leve
2 ek olívaolaj


 A halszeleteket folyó víz alatt mossuk le, töröljük szárazra, majd enyhén sózzuk be.

A fokhagymát nyomjuk bele a tejbe, majd tegyük bele a halszeleteket, és hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy az ízek jól átjárják. 

A bacont vágjuk fel vékony csíkokra, majd az olívaolajon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tegyük félre.

A halat vegyük ki a fokhagymás tejből, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint csepegtessük meg a citromlével, szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és őröljünk rá frissen színes borsot.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg 1-2 ek szalonnazsírral. Ezután helyezzük rá a befűszerezett halszeleteket, majd locsoljuk meg 1/2 ek zsiradékkal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.






 Karalábé hozzávalói:

2 db karalábé
10 dkg mascarpone
1 ek ételízesítő
őrölt fehér bors
1 csokor petrezselyemzöld


A karalábét pucoljuk meg, majd vájjunk ki belőle annyi golyót amennyit csak tudunk. 

A kivájt golyókat, és a visszamaradt karalábédarabokat tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje. Ezután szórjuk meg az ételízesítővel, egy kevés sóval, majd főzzük puhára. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük)

Ezután szűrjük le, majd szedjük külön a golyókat, és a darabos karalábét.

A bacon sütésénél visszamaradt zsiradékot hevítsük fel, majd tegyük bele a karalábégolyókat, és süssük szép pirosra. Sütés közben szórjuk meg egy csipet sóval, és többször rázogassuk meg a serpenyőt, hogy a karalábé egyenletesen lepiruljon. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.

A visszamaradt karalábédarabokhoz adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint petrezselyemzöldet, sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd turmixoljuk össze. (közben kóstolgassuk, és apránként fűszerezzük)






Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a karalábékrémet, majd helyezzük rá a halszeletet. Ezután tegyük mellé a sült karalábét, és szórjuk meg a ropogósra sült baconnel, majd úgy kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése