2015. október 2., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Köménymagos-fokhagymás sült csirkecomb.




A hűvösebb időnek köszönhetően egyre többször készül a sütőben a hétvégi ebéd. Így aztán erre a hétvégére is egy olyan receptet hoztam, melyhez a csirkecombot már előző este érdemes bepácolni, majd másnap irány a sütő. Most a köret is a sütőben készült, csőben sült krumpli (burgonya gratin), mely nagyon jól illett a fűszeres csirkecombhoz. Mivel légkeveréses sütőm van, így a két tepsi egyszerre került be a sütőbe, ezzel is időt takarítottam meg. Természetesen ízlés szerint más köretet is készíthetünk, de ez a krumpli olyan finom, hogy kár lenne kihagyni. (sült krumpli recept a linkre kattintva megtalálhat)







Hozzávalók:

4 db csirkecomb
2 tk egész köménymag
4 gerezd fokhagyma 
2 db babérlevél
1 db citrom
2 db vöröshagyma 
1 mk őrölt bors
1 dl fehér bor
1,5 dl olaj






A köménymagot állandó keverés mellett, egy pár pillanat alatt pörköljük meg. Addig pörköljük, még elkezd pattogni, majd rögtön öntsük ki egy hideg tányérba, nehogy megégjen. Ezután tegyük bele egy mozsárba, és őröljük szinte porrá.

Egy tálba öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a köménymagot, az őrölt borsot, nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint sót, és keverjük alaposan össze.

Ezután forgassuk bele a csirkecombokat, majd fedjük le a tálat, és tegyük be pár órára (v. egy éjszakára) a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

A citromot és a vöröshagymát vékonyan szeleteljük fel. Ezután a tepsibe tegyünk egymásmellé a citromkarikákat, majd fedjük be a vékonyra szeletelt vöröshagymával.

Ezután helyezzük rá a combokat, öntsük rá a visszamarat pácot, öntsük alá a bort, és tegyük mellé a babérlevelet, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. másfél óra alatt pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Közben ízlés szerint készítsünk mellé köretet. Én csőben sült krumplit (burgonya gratint) készítettem hozzá. (recept itt megtalálható)

Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült csirkecombot és az ízlés szerint készített köretet, majd úgy kínáljuk. Illik hozzá pl. a csőben sült krumpli, a rizs, a krumplipüré......


4 megjegyzés:

  1. nagyon jól néz ki, éhes is lettem :) Holnap ez lesz az ebéd. Ha ti is sokat sürögtök a konyhában, egy kis jó dolog, amivel mi is tehetünk a környezetünk védelméért. Gyűjtsük az elhasznált sütőolajat, és adjuk le a kijelölt 170 MOL töltőállomás egyikén http://tinyurl.com/ujratoltve

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi, biztosan nem fogsz csalódni. Nekünk nagyon ízlett ezzel a fűszerezéssel a csirkecomb. Jól érződött rajta a köménymag, és a citromtól különösen finom volt. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmünket az elhasználódott olajjal kapcsolatban.

      Törlés
    2. Kérdésem, nem túl sok a másfél óra annak a 4 combnak?

      Törlés
    3. Kedves Kata, a combok nagyságától is függ az idő. Ezek a combok jó nagyok voltak, farésszel együtt, és én szeretem ha vaj puhára párolódik a hús. Ha kisebb combokat sütsz, akkor kb. 1 óra bőven elég neki.

      Törlés