2015. október 28., szerda

Almás-fahéjas legyezőkalács.





Ritkán sütök kelt tésztát, na nem mintha nem szeretném sőt..... Ennek a kalácsnak a receptjét bizony már jó régen elmentettem, és csak várakozott, várakozott hogy végre megsüssem. Az eredeti receptre Nea-nál "Az otthon ízei" blogban  leltem rá, majd az alaptésztán nem, viszont a tölteléken annyit változtattam, hogy a fahéjas cukorral való szórás után, én a felszeletelt tésztacsíkokat megpakoltam vékonyra szeletelt almával. Sütés közben már isteni fahéj illat lengte be a konyhát, és alig győztük kivárni hogy végre megkóstolhassuk a langyosra (igen csak langyosra :) ) hűlt kalácsot. Megkóstoltuk, és egyszerűen nem tudtuk abbahagyni. A tésztája pille könnyű, a fahéjas alma finom szaftosan lapult meg a rétegek között, mi pedig csak ettük, és ettük egyik szeletet a másik után. 






 Hozzávalók a tésztához:


40 dkg liszt
3 dkg cukor
2,5 dkg élesztő (friss)
1 cs vaníliás cukor
6 dkg vaj
1,5 dl tej
2 db tojás (közepes)
nagy csipet só



A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, és keverjük össze, majd öntsük bele a keverőtálba.

Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos, cukros tejben, majd szintén öntsük bele a keverőtálba.

A lisztet keverjük össze egy nagy csipet sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

A kelesztőtálat kenjük ki vékonyan olajjal, majd tegyük át a megdagasztott tésztát. Tetejét vékonyan szórjuk meg liszttel, majd meleg helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.






 Töltelék hozzávalói:

2 db alma
20 dkg kristálycukor
2 tk őrölt fahéj
6 dkg olvasztott vaj


Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk cikkekre, és távolítsuk el a magházat. Ezután vékonyan szeleteljük fel.

A kristálycukrot keverjük össze a fahéjjal, és egy kanálra valót tegyünk belőle félre. A vajat olvasszuk fel. (a vajból is hagyjunk majd egy keveset a formában lévő kalácsot lekenni)

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 35x55 cm-es téglalappá, majd kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjas cukorral.

Ezután vízszintesen vágjuk fel 6 egyforma részre a tésztát.

Ezután pakoljuk rá a tésztacsíkra, egymásmellé a vékonyan felszeletelt almát, majd helyezzük rá a következő tésztacsíkot. Azt szintén pakoljuk meg a szeletelt almával, majd jöhet rá a következő tésztacsík. (ezt addig ismételjük, hogy a felső tésztacsíkra már ne tegyünk almát)

Ezután az egymásra helyezett tésztát, vágjuk fel 6 egyenlő részre.

Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd kissé ferdén helyezzük bele a tésztát. Ezután szobahőmérsékleten kelesszük újra 35-40 percig.






Amikor a tészta újra megkelt a formában, akkor kenjük le a maradék olvasztott vajjal, és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt emeljük ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Most sutottem meg,finom.Agi Temesvarrol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Agi, köszönöm hogy megsütötted, és nagyon örülök hogy ízlett!!

      Törlés
  2. Hmmm isteni finom lehet! Már a látványától is megindul az ember nyálképződése..nyam..nyam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Julianna, bizony nagyon finom, így csakis ajánlani tudom, hogy süsd meg te is. Mi nagyon szeretjük.

      Törlés