2010. június 30., szerda

Petrezselymes-vajas galuska. (levesbetét)





Sokszor készítek olyan levest pl. borsólevest, gombalevest, ragulevest.... melybe egyszerűen csak beleszaggatom a galuskatésztát, melynek pár perc főzési idő éppen elegendő. Persze az egyszerű galuskatésztát még ízletesebbé tehetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, őrölt borssal, és a tojás mellett még olvasztott, és visszahűtött vaj is kerül bele. A galuskát a készre főt levesbe is beleszaggathatjuk, de ízlés szerint enyhén sós vízben is kifőzhetjük, majd külön tálaljuk a leves mellé. Én általában belefőzöm a levesbe....






Hozzávalók:

10 dkg liszt
5 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
kisebb csokor petrezselyemzöld
1/2 kk só
2 csipetnyi őrölt bors
1-2 ek hideg víz





A lisztet keverjük össze a sóval és az őrölt borssal, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután a liszt közepébe csináljunk egy mélyedést, és öntsük bele az olvasztott vajat, üssük bele az egész tojást, majd kezdjük el összekeverni. 

Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy egy könnyen szaggatható galuskatésztát kapjunk. (a vizet csakis apránként adjuk hozzá, nehogy lágy legyen a massza)

A forrásba levő levesbe szaggassunk bele a galuskát, majd várjuk meg míg feljön a tetejére, és pár perc alatt főzzük készre. (Én kiskanállal szaggatom a levesbe a galuskát.)

Ízlés szerint a galuskát kifőzhetjük enyhén sós, forrásba lévő vízbe, vagy a levesből kivett lébe is, majd külön tálaljuk a leves mellé.


4 megjegyzés:

  1. Imádom a vajas galuskát, zöldfűszerrel meg isteni lehet. Nagyon jó ötlet

    VálaszTörlés
  2. Bianka!
    Sokáig én is csak simán készítettem, de így sokkal finomabb.:)

    VálaszTörlés
  3. Gizi néni! Galuskàt külön szeretném főzni de nincs szaggatóm. Milyen evőeszközzel tehetem be a galuskàkat a forró vízbe? Vàrom Válaszàt. Beus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Beus! Én egy teáskanállal, vagy evőkanállal szoktam beleszaggatni a galuskát a vízbe, ez attól függ, hogy mekkora galuskát szeretnék. Így azért kicsit macerás, ezért én azt tudom tanácsolni, hogy szerezzél be egy szaggatót. Százforintos boltban már pár száz forintért hozzá lehet jutni, nem kell méregdrágát venni. (nekem is egy egyszerű, olcsó fajta van)

      Törlés