2009. november 24., kedd

Kókuszos-eperdzsemes szelet




Megint egy olyan recept, amellyel már azóta szemezek amióta megláttam Jade-konyhájában. Nagyon megtetszett, mivel szeretem a kókuszos süteményeket, és mivel volt a fagyasztóba tojásfehérje,  így azt használtam fel hozzá. Igaz az eredeti receptben a habnál 3 tojás volt írva, de én ettől eltértem, és csak tojásfehérjét használtam hozzá. A dzsemet sem mértem ki pontosan mint Jade, hanem csak úgy jól megpakoltam az elősütött tésztát a saját főzésű eperlekvárommal. Az omlós tészta a jó sok eperdzsemmel, és a kókuszos habbal, nagyon finom. A délutáni kávé mellé ezt a finom süteményt kínáltam a vendégeim a nagy örömére.






Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
16 dkg margarin
7 dkg porcukor
1/2 cs sütőpor
1 db tojássárgája

Kókuszhab:

12 dkg porcukor
3 db tojásfehérje
27 dkg kókuszreszelék

Lekvár ízlés szerint (én eperdzsemet kanalaztam a tésztára)


A lisztet keverjük össze a cukorral és a sütőporral, majd adjuk hozzá a margarint és morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
 Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát.( én a sütőpapíron nyújtottam ki és úgy tettem a tepsibe) Ezután a tepsiben lévő tésztát 10 percre tegyük be hűtőbe pihentetni.

A sütőt melegítsük fel, majd tegyük be a tepsit, és a tésztát közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük elő.  Ezután a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint kanalazzunk rá eperdzsemet.(ízlés szerint bármilyen lekvárral készíthetjük)

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük, hogy jó  kemény habot kapjunk.
Ezután óvatosan keverjük hozzá a kókuszreszeléket.

Végül a kókuszos habot kanalazzuk rá a dzsem tetejére, majd egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük készre, hogy a tetején a hab már szép színt kapjon.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

10 megjegyzés:

  1. Jaj, de szepseges a hab a tetejen, olyan jol nez ki a szelet! Nagyon orulok, hogy elkeszitetted es izlett is! Koszonom!

    VálaszTörlés
  2. Hát nagyon örülhettek a vendégek, mert istenit sütöttél. Gyönyörű lett, és a házi lekvárnak nincs párja. A kókusszal biztos jó barátságban vannak. Nagyon szépek a fotók! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett!!!
    Úgy néz ki megtáltosodott a gépem, be tudtam jelentkezni, és írni is tudok ide, nagyon örülök neki!

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én is megsütöttem, először az egész tojással készítettem a habot, aztán szintén csak fehérjével, és én is szintén több dzsemet raktam a sütibe, mint a ahogy az eredeti receptben szerepel. Finomabb csak fehérjével! Sajnos én nem fotóztam, mert a gépem kritikán aluli képeket készít:(

    VálaszTörlés
  5. Kiskukta!
    Nagyon örülök hogy sikert bejelentkezned és írnod is. Köszönöm neked!!!

    VálaszTörlés
  6. Csongi!
    Nem is próbáltam egész tojással mert olyan képtelennek tűnt úgy számomra a hab. Gondolkodtam hogy lehet csak ellett írva a recept. Én csak ilyen maradi vagyok, hab az tojásfehérjét jelent számomra.:) De valóban nagyon finom, főleg jó sok dzsemmel.Sajnálom hogy nem jó a géped, de végül is az a lényeg hogy nektek is ízlett.

    VálaszTörlés
  7. Judith!
    Én köszönöm a receptet!! Nagyon finom lett, biztosan máskor is megfogom sütni.

    VálaszTörlés
  8. Yasmine!
    Köszönöm!!! Bizony örültek a vendégek, én meg annak hogy kedvemre süthettem. Tele volt eperszemekkel és ettől talán még finomabb volt.

    VálaszTörlés
  9. Mi az hogy kozepes homerseklet????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a közepes hőmérséklet pl. légkeveréses sütőnél 160-170 C-fok, gázsütőnél pedig 4-5-os fokozat, de ez a sütőtől is függ. Ne legyen se forró, sem pedig langyos a sütő. Persze lehet nem tudom pontosan, így a Google keresőbe is beírhatod hogy "közepes hőfok" és akkor összetudod hasonlítani a hőfokokat.

      Törlés