2024. augusztus 31., szombat

Receptajánló.... túrós és gyümölcsös piték.

Itt van az ősz a nyakunkon, igaz az időjárás erről tudomást sem vesz, és még mindig tombol a kánikula. Persze azért ennek bizonyára hamarosan vége lesz, és akkor megkezdődhet a pitesütés. Persze a bátrabbak azért már most is beüzemelhetik a sütőt, ha egy finom pitére vágynának. Én ősszel szívesen sütök gyümölcsös, és túrós pitét, vagy éppen a kettőt egy pitébe rejtve. Megosztok most a kedvenc pitéimből egy csokorra valót ötletadónak, melyek között vannak cukormentesek is, hátha lesznek olyanok, akik kedvet kapnak a pitesütéshez. (további pitereceptek erre a linkre kattintva találhatók)


A receptek pedig a képek alatt lévő linkre kattintva találhatók, olvashatók!



Almás pite



Túrós-szilvás pite



Körtés pite



Morzsás almás pite



Vajkaramellás almás pite



Diós-lekváros pite



Diós-szilvás pite



Karamellás diós-almás pite



Almás-krémsajtos pite



Diós-meggyes pite



Marcipános-körtés pite



Morzsás-áfonyás túrós pite



Diós-áfonyás pite



Marcipános-szilvás pite



Vaníliás-körtés pite



Hamis túrós-almás pite (cukor és gluténmentes)



Túrós-szilvás pite cukorbetegeknek



2024. augusztus 23., péntek

Mogyorós leveles csiga (cukorbetegeknek)

 


A készen vásárolható leveles tészta már nemcsak finomliszttel, de pl. teljes kiőrlésű és tönkölyliszttel is készül, így a cukorbetegnek is nagy segítség. Én is szívesen vásárolom, mert egyszerűen, és elég gyorsan tudok belőle pl. egy finom mogyorós csigát sütni ebéd utáni desszertnek, vagy éppen uzsonnára. Így történt ez most is, nem kellett hozzá más mint a készen vásárolt leveles tészta, diabetikus mogyorókrém és csokoládé, valamint egy marék apróra vágott földimogyoró. Bő fél óra elteltével pedig már az asztalon illatoztak a kisült csigák. A leveles tészta jó ropogósra sült, melyhez jól illik a csokoládés mogyorókrém, és a roppanós földimogyoró.



Hozzávalók:

1 cs leveles tészta (pl. tönkölyös vagy teljes kiőrlésű leveles tészta)

kb. 4 ek diabetikus mogyorókrém

1/2 tábla diabetikus tejcsokoládé

kb. 5 dkg földimogyoró



A leveles tésztát csomagoljuk ki, majd egyenletesen kenjük rá a mogyorókrémet.

Ezután reszeljük rá a csokoládét egy kisebb lyukú reszelőn.

A földimogyorót vágjuk fel apróra, majd egyenletesen szórjuk rá a csokoládés mogyorókrémre.

Ezután tekerjük fel a leveles tésztát úgy, mint a bejglit, majd egy éles késsel, ízlés szerint daraboljuk fel. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a csigákat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára a csigákat. (Én légkeverésnél 180 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk hűlni.



Az aranybarnára sült leveles tészta jó ropogós, melyhez jól illik a csokoládés mogyorókrém és a ropogós földimogyoró. Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk pl. poreritrittel, de én ettől eltekintettem.


2024. augusztus 15., csütörtök

Kenyér receptek az Új Kenyér Ünnepére!

Augusztus 20.-a az Új Kenyér Ünnepe, melyre mi magunk is megsüthetjük az ünnepi kenyeret. Manapság már egyre többen otthon sütik a kenyeret, és nincs is annál finomabb, mint mikor belengi a konyhát a kisült kenyér illata. Persze azért a kenyérsütésre időt kell szánni, de minden ráfordított percért kárpótol majd bennünket egy ropogós héjú, könnyű bélezetű kenyér. Bevallom én ritkán sütök kenyeret, de az ünnepi kenyerünk idén is a házi fehér kenyér lesz, mert nagyon szeretjük. Ötletadónak pedig összegyűjtöttem kedvenc receptjeimet, kedves látogatóim, hátha kedvet kaptok a kenyérsütéshez.

 

A receptek pedig a képek alatt lévő linkre kattintva találhatók!

 

 


 Házi fehér kenyér

 


 Magvas rozskenyér

 


 

 Medvehagymás kenyér

 


 Hokkaido kenyér Tangzhonggal

 

 

Gyökérkenyér 

 

 

Rozskovászos kenyér

 

 

Francia zsúrkenyér

 


 

2024. augusztus 3., szombat

Túrós-szilvás pite cukorbetegeknek.

 


Túrós pitét sokszor sütök, de a szilvás változatát mindig a szilvaérésekor. (cukorral és finomliszttel készült piterecept erre a linkre kattintva található) Most részben meg kellett a hozzávalókat változtatni, hogy cukorbetegként is ehessek kedvenc pitémből. A finomliszt helyett tönkölylisztet, cukor helyett édesítőt használtam, de a pite így is nagyon finom. Sütés után egy omlós tésztát kaptam, túrós töltelékkel, melyhez remekül illik a fűszeres szilva. A szilvát pedig ízlés szerint le is cserélhetjük..... de egy próbát mindenképpen megér szilvával is, mert nagyon finom.


 


 

Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:


30 dkg tönkölybúza finomliszt (Nagyi Titka)
 
10 dkg Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  (Nagyi Titka)

20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
 
8 dkg eritrit
 
2  kk sütőpor
 
1 egész tojás (nagy)
 
csipet só
 
1-2 ek hideg víz
 
 

A kétféle lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, csomagoljuk folpack fóliába majd tegyük be a hűtőbe. 

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe, addig míg elkészítjük a tölteléket. 






Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
 
 5 dkg tejföl
 
15 dkg eritrit
 
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
 
 1 tojás (nagy)
 
1 tk vaníliaaroma

1 citrom reszelt héja

Kell még kb. 15 db szilva
 
1 ek eritrit 
 
1 kk őrölt fahéj  
 
1 kisebb tojás a lekenéshez



A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. Ezután szórjuk meg az eritrittel, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd hagyjuk pár percig állni.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az eritritet, a tejfölt, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) majd szintén keverjük alaposan össze. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!!!!)

Vegyük ki a hűtőből a tésztával kibélelt piteformát, majd egyenletesen kanalazzuk bele a túrós masszát.

Ezután a túrós töltelékre ízlés szerint helyezzük rá a felezett, fűszeres szilvát.

A hűtőből vegyük ki a kisebb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel keskeny csíkokra.

Ezután a tésztacsíkokkal rácsozzuk be a pite tetejét, majd kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Jó tanács:
Vágjunk le 2 szélesebb csík sütőpapírt, és tegyük bele a sütőformába úgy, hogy bőven túllógjon, majd csak utána tegyük bele a tésztát. Amikor a pite megsült, a sütőpapírcsíkok segítségével egyszerűen kitudjuk majd emelni a formából. 





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét poreritrittel, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék, de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük másfajta gyümölcsre.