2018. október 21., vasárnap

Diós-meggyes pite.




A Tante Fanny friss édes linzertészta nagyban segítik a munkánkat, ha éppen csak rövid idő áll a rendelkezésünkre egy-egy pite elkészítésére. A tésztával egyszerűen kibéleljük a piteformát, majd mehet rá a szintén pár perc alatt összeállított töltelék. Ízlés szerint be is rácsozhatjuk a tetejét, ha éppen kedvet érzünk hozzá, de rácsozás nélkül is mehet a sütőbe. Nálam most diós-meggyes töltelék került a formában lévő tésztára, majd irány a sütő, és szinte több dolgom nem is volt a pitével. Az omlós tészta pedig nagyon finom volt az édes-fűszeres diós töltelékkel, és a kissé savanykás meggyel.






 Hozzávalók a tésztához:

1 kisebb tojás a lekenéshez


Az egyik linzertésztát csomagoljuk ki, majd helyezzük bele a piteformába. 

A másik linzertésztát szintén csomagoljuk ki, majd vágjuk fel keskeny csíkokra, melyekkel majd berácsozzuk a pite tetejét. (Én kiszúróval levélformát is kiszúrtam, és felhasználtam díszítésnek.)

A tojást villával verjük fel, majd ezzel kenjük le a tészta tetejét mielőtt betennénk a sütőbe. 






 Diós-meggyes töltelék hozzávalói:

25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
2 dl habtejszín
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek keményítő)
1 kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 ü magozott meggybefőtt


A meggyet öntsük egy szűrűbe, alaposan csepegtessük le, majd keverjük össze egy evőkanál vaníliás pudingporral.

Egy tálba tegyük bele a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a maradék vaníliás pudingport, az őrölt fahéjat, majd reszeljük hozzá a citromhéjat, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, és a habtejszínt, majd fakanállal keverjük alaposan össze. (a habtejszínt NEM kell előtte felverni!!)

A piteformában lévő tésztára egyenletesen öntsük rá a diós keverék felét, ezután szórjuk meg a meggyel, majd egyenletesen öntsük rá a maradék diós keveréket.

Ezután az előzőleg felcsíkozott linzertésztával rácsozzuk be a pite tetejét, majd a tésztát kenjük le a felvert tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a piteformában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tipp:
Amennyiben nem kivehető aljú a piteforma, akkor helyezzünk keresztbe az aljára két szélesebb csík sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán, majd azután tegyük bele a tésztát. A papír segítségével könnyen kitudjuk emelni majd a pitét a formából.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Az édes-fűszeres diós töltelék nagyon jól összeillik a kissé savanykás meggyel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése