2018. október 28., vasárnap

Sütőtökös tarte tatin. (fordított torta)




A sütőtököt gyermekkoromban csak a sütőben megsütve készítettük el, és persze úgyis nagyon finom, de manapság már számtalan formában az asztalunkra kerül. Nálunk nagy kedvenc a sütőtökkrémleves, a sütőtökpüré, de pl. a Márton napi sült libacomb mellé köretként tálalva is. A hétvégi bevásárlásnál egy szép példány most is a kosaramba került, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve tarte tatint sütöttem. A fűszerezése kicsit merésznek tűnhet, de állítom hogy az édes és sós ízek, valamit a fokhagyma és a kakukkfű nagyon, de nagyon jól összeillenek, és a tatin nagyon finom. Természetesen most is a Tante Fanny friss leveles tésztát hívtam segítségül,  mely sütés közben ropogósra sült. (további sütőtökös receptek a linkre kattintva találhatóak)






 Hozzávalók:

1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
 30-40 dkg sütőtök
2 gerezd fokhagyma
1 ek friss kakukkfű
1 nagyobb csipet só
1 nagyobb csipet őrölt színes bors
20 dkg füstölt sajt
1 ek olívaolaj
1 ek méz





A sütőtököt vágjuk ketté, vájjuk ki a magokat, hámozzuk meg, majd vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre.

A fokhagymát pucoljuk meg, majd nyomjuk át a fokhagymaprésen. (v. vágjuk fel nagyon apróra)

A kakukkfüvet vágjuk fel apróra, a füstölt sajtot reszeljük le.

Ezután tegyük egy tálba a felszeletelt sütőtököt, adjuk hozzá az apróra vágott kakukkfüvet, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csorgassuk rá az olívaolajat, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Egy 24 cm-es serpenyőbe melegítsük habosodásig a mézet, majd vegyük le a tűzről, és helyezzük bele a befűszerezett sütőtöknek a felét.

Ezután szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, majd helyezzük rá a maradék sütőtököt.

A leveles tésztát csomagoljuk ki, helyezzük rá a serpenyőre, majd a tésztát tenyérrel, óvatosan nyomkodjuk egy kicsit rá a sütőtökre, végül pedig éles késsel vágjuk körbe. Ezután villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát. (a serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzünk a serpenyőre egy tálcát, és egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tatint.





Az elkészült tarte tatint rögtön tálaljuk, mert állás közben a sütőtök eláztatja a tésztát. Ízlés szerint friss vajas leveles tésztát is használhatunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése