2024. augusztus 3., szombat

Túrós-szilvás pite cukorbetegeknek.

 


Túrós pitét sokszor sütök, de a szilvás változatát mindig a szilvaérésekor. (cukorral és finomliszttel készült piterecept erre a linkre kattintva található) Most részben meg kellett a hozzávalókat változtatni, hogy cukorbetegként is ehessek kedvenc pitémből. A finomliszt helyett tönkölylisztet, cukor helyett édesítőt használtam, de a pite így is nagyon finom. Sütés után egy omlós tésztát kaptam, túrós töltelékkel, melyhez remekül illik a fűszeres szilva. A szilvát pedig ízlés szerint le is cserélhetjük..... de egy próbát mindenképpen megér szilvával is, mert nagyon finom.


 


 

Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:


30 dkg tönkölybúza finomliszt (Nagyi Titka)
 
10 dkg Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  (Nagyi Titka)

20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
 
8 dkg eritrit
 
2  kk sütőpor
 
1 egész tojás (nagy)
 
csipet só
 
1-2 ek hideg víz
 
 

A kétféle lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, csomagoljuk folpack fóliába majd tegyük be a hűtőbe. 

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe, addig míg elkészítjük a tölteléket. 






Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
 
 5 dkg tejföl
 
15 dkg eritrit
 
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
 
 1 tojás (nagy)
 
1 tk vaníliaaroma

1 citrom reszelt héja

Kell még kb. 15 db szilva
 
1 ek eritrit 
 
1 kk őrölt fahéj  
 
1 kisebb tojás a lekenéshez



A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. Ezután szórjuk meg az eritrittel, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd hagyjuk pár percig állni.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az eritritet, a tejfölt, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) majd szintén keverjük alaposan össze. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!!!!)

Vegyük ki a hűtőből a tésztával kibélelt piteformát, majd egyenletesen kanalazzuk bele a túrós masszát.

Ezután a túrós töltelékre ízlés szerint helyezzük rá a felezett, fűszeres szilvát.

A hűtőből vegyük ki a kisebb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel keskeny csíkokra.

Ezután a tésztacsíkokkal rácsozzuk be a pite tetejét, majd kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Jó tanács:
Vágjunk le 2 szélesebb csík sütőpapírt, és tegyük bele a sütőformába úgy, hogy bőven túllógjon, majd csak utána tegyük bele a tésztát. Amikor a pite megsült, a sütőpapírcsíkok segítségével egyszerűen kitudjuk majd emelni a formából. 





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét poreritrittel, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék, de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük másfajta gyümölcsre.

 

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, és biztos ugyanolyan finom is! A túróhoz jól illik a szilva, és más gyümölcsök is. Mindig olyan ügyesen meg tudod oldani, hogy Te is nyugodtan tudjál belőle enni, és még finom és mutós is legyen!
    Épp ma sütöttem én is túró és gyümölcs párossal, kevert tésztából, őszibarackkal. Majd egy-két nap múlva hozom.
    Szép hétvégét nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Szép lassan belejövök hogyan tudok úgy sütni, hogy én is megtudjam enni. Szerencsére a férjemnek is ízlett, így nem kellett külön cukorral és finom liszttel is megsütni. Biztosan a Te kevert tésztás sütid is finom, főleg őszibarackkal.... az az egyik kedvenc gyümölcsöm. Szép, kirándulással teli augusztust kívánok nektek.

      Törlés
  2. Ez nagyon finom lehetett. Ha még van, nyitom az ablakot, jöhet galambpostával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, sajnos már elfogyott, pedig szívesen küldtem volna pár szeletet. Nagyon finom volt a tönkölyliszttel, és az édesítővel is elég édes lett.

      Törlés
  3. Nagyon guszta és finom lehet a túró a szilvával!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Nagyon finom a kettő együtt, hosszú évek óta minden szilvaéréskor megsütöm a cukros változatát, de édesítővel is finom volt.

      Törlés
  4. Túrót szilvával még nem próbáltam, de miért is ne, csodásan mutat a képen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Próbáld ki a túrót szilvával, nagyon jól összeillenek. Évek óta sütöm a cukros változatát ennek a pitének, és mindig sikere van.

      Törlés