2016. augusztus 24., szerda

Kolbászos-bazsalikomos lecsó kakukkfüves galuskával.




Még javában tart a lecsószezon, így most a hagyományos, magyaros lecsó helyett egy cukkinivel és patiszonnal megbolondított változat készült ebédre, melyből a frissen szedett bazsalikom sem maradhatott ki. A kétféle kolbásznak köszönhetően pedig különösen finom ízvilágot kaptam. Először úgy gondoltam hogy egy szelet kenyérrel tálalom, így pl. tunkolásra is van lehetőség. Aztán eszembe jutott, hogy régen a lecsó mellé szívesen készítettem nokedlit, így a kenyér ötletét elvetettem, és már hozzá is láttam a nokedli készítéshez. Persze azért egy kis csavarral, mert a tésztába került némi kakukkfű is, mely állítom hogy nem rontotta el. A bazsalikomos lecsóhoz pedig nagy jól illett a kakukkfüves nokedli.





Hozzávalók:

1 kisebb zsenge cukkini
1 kisebb zsenge patiszon (csillagtök)
4 db paprika
 3-4 db paradicsom
1 nagy vöröshagyma 
2 db debreceni
10 dkg füstölt kolbász
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk erős paprikakrém
1 marék bazsalikom
2 ek étolaj


A cukkinit, a patiszont, és a paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a paprikát vágjuk fel vastagabb csíkokra. A kolbászt vékonyan karikázzuk fel. A bazsalikomot vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe (v. wokba) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felcsíkozott vöröshagymát és pár perc alatt fonnyasszuk meg. 

Ezután adjuk hozzá a kétféle, vékonyra felkarikázott kolbászt, pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit és a patiszont. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az erős paprikakrémet, majd félig lefedve a serpenyőt pároljuk pár percig.

Ezután először adjuk hozzá a paprikát, majd amikor már félpuhára párolódott, a paradicsomot, és a bazsalikomot is.

Óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd addig pároljuk tovább, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak, és a paradicsom se essen szét. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)





Kakukkfüves galuska hozzávalói:


30-40 dkg liszt
2 db tojás
kakukkfű (ízlés szerint)
2 ek étolaj
2- 2,5 dl víz


A kakukkfű leveleit csipkedjük le a száráról, majd adjuk hozzá a nagyobb csipet sóval összekevert  liszthez. 

Ezután adjuk hozzá a villával előzőleg kissé felvert tojásokat, a fele mennyiségű vizet, majd keverjük össze. Keverés közben, apránként adagoljuk hozzá a maradék vizet, hogy egy sűrűbb, szaggatható masszát kapjunk. (a liszttől függően lehet kevesebb, de az is lehet hogy több víz kell majd hozzá)

Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű enyhén sós vizet, majd amikor már forr, szaggassuk bele a galuskatésztát. Ezután várjuk meg még feljön a víz tetejére, főzzük 1-2 percig, majd szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett galuskát. Ízlés szerint sózzuk, majd keverjük össze, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanál galuskát, majd kanalazzuk mellé a lecsót, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése