2016. augusztus 7., vasárnap

Áfonyás gyümölcstorta.




Nagyon régen sütöttem már gyümölcstortát, pedig régebben szinte hetente készült egy-egy gyümölcsös finomság. Bevallom most sem gyümölcstorta sütésre készültem, de valahogy a kezembe került a tortaforma, és akkor jött az ötlet, hogy ez legyen a hétvégi sütemény. A tortalap pikk-pakk megsült, az áfonya adott volt, és a mascarponekrémet is egykettőre kikevertem. Ezután már csak a torta tesztelése volt hátra, mely most sem okozott csalódást, mert nagyon, de nagyon finom volt.





 Hozzávalók a tésztához:

15 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 db tojás (közepes)
3 ek víz (hideg)
1 tk sütőpor
csipet só 


A lisztet keverjük össze a  sütőporral.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá.

A tojások sárgáját kezdjük el kikeverni a porcukorral, majd pár perc után, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a vizet, és keverjük jó habosra. 

Ezután a masszához adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, szitáljuk rá a sütőporos-lisztes keveréket, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.

A gyümölcstortaformát alaposan zsírozzuk ki, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután egyenletesen öntsük bele a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára, és hűtsük ki egészen.






 Mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével.

Ezután a teljesen kihűlt tésztára egyenletesen kanalazzuk rá.





Áfonya hozzávalói:

20 dkg áfonya
1 cs vaníliás cukor
1 ek barna cukor


Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a vaníliás, és a barna cukorral, tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg, majd hűtsük ki. (közben óvatosan keverjük össze, hogy az áfonya ne törjön)

Ezután a torta tetejére kanalazzuk rá a karamellizált áfonyát, majd tálalásig tegyük be a hűtőbe.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése