Nagyon régen sütöttem már gyümölcstortát, pedig régebben szinte hetente készült egy-egy gyümölcsös finomság. Bevallom most sem gyümölcstorta sütésre készültem, de valahogy a kezembe került a tortaforma, és akkor jött az ötlet, hogy ez legyen a hétvégi sütemény. A tortalap pikk-pakk megsült, az áfonya adott volt, és a mascarponekrémet is egykettőre kikevertem. Ezután már csak a torta tesztelése volt hátra, mely most sem okozott csalódást, mert nagyon, de nagyon finom volt.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 db tojás (közepes)
3 ek víz (hideg)
1 tk sütőpor
csipet só
A lisztet keverjük össze a sütőporral.
A tojások fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá.
A tojások sárgáját kezdjük el kikeverni a porcukorral, majd pár perc után, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a vizet, és keverjük jó habosra.
Ezután a masszához adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, szitáljuk rá a sütőporos-lisztes keveréket, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.
A gyümölcstortaformát alaposan zsírozzuk ki, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután egyenletesen öntsük bele a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára, és hűtsük ki egészen.
Mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével.
Ezután a teljesen kihűlt tésztára egyenletesen kanalazzuk rá.
Áfonya hozzávalói:
20 dkg áfonya
1 cs vaníliás cukor
1 ek barna cukor
Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a vaníliás, és a barna cukorral, tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg, majd hűtsük ki. (közben óvatosan keverjük össze, hogy az áfonya ne törjön)
Ezután a torta tetejére kanalazzuk rá a karamellizált áfonyát, majd tálalásig tegyük be a hűtőbe.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése