2016. augusztus 19., péntek

Joghurtos sárgadinnyetorta.




Ünnepi hétvége előtt állunk, így mindazoknak ajánlanám ezt a sütés nélküli tortát, akik sütkérezés helyett inkább egy-egy remek programot választanak időtöltésnek. Hazaérve pedig biztosan jólesik majd elővenni a hűtőből, és elfogyasztani egy szelet tortát. Nagy előnye hogy sütni ugyan nem kell, de azért egy kis időt szentelni kell az összeállítására, majd irány a hűtő, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek is jól összeérjenek. A kakaós-kekszes alaphoz pedig nagyon jól illik a selymes joghurtkrém, és a mézédes sárgadinnye.





Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

25 dkg Győri Édes kakaós keksz
15 dkg vaj


A kekszet daráljuk le, (v. morzsoljuk össze) majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze. 

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük, és egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet. Ezután tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára, hogy megdermedjen.






Joghurtos-sárgadinnyés töltelék hozzávalói:

5 dl vaníliás görög joghurt
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
4 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 1 dl víz
1 közepes méretű sárgadinnye





A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és keverjük simára, hűtsük langyosra.

Ezután a langyosra hűlt zselatint öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, és kézi habverővel keverjük alaposan össze.

Ezután apránként adjuk hozzá a keményre felvert tejszínhabot, és szintén keverjük alaposan össze, hogy szép sima krémet kapjunk.

A sárgadinnyét vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, majd vájjunk ki belőle kisebb gömböket, és tegyük félre a díszítéshez. 

A maradék dinnyét, vágjuk fel kisebb kockákra, alaposan csepegtessük le, majd egyenletesen osszuk el a tortaformában lévő kekszes alapon. 

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az előzőleg elkészített joghurtos krémet, majd tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy teljesen megdermedjen.

Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, és ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal, és a dinnyegömbökkel, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.





Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése