Ezen a hétvégén is kedvez az időjárás a szabadban való sütögetéshez, így egy finom, szaftos oldalas receptet ajánlok, melyet megsüthetünk tárcsán, esetleg nagyobb vas serpenyőben szabad tűzön, ezek hiányában pedig a sütőben. Az oldalast érdemes már előző este bepácolni hogy az ízek kellően átjárják, de időhiány esetén pár óra pácolódás is elegendő. A sütéshez mindenképpen barna sört használjunk, mert ahogy a sör rákaramellizálódik a húsra, valami különös finom ízélményben lesz részünk. Sütés után a sör ízét nem lehet majd külön kiérezni, így bátran használjuk. A köretet sem bonyolítottam túl, ugyanis a hús sütésénél visszamaradt zsiradékban sült a krumpli, mely szintén különösen finom. Tálaláskor ízlés szerinti salátával kínáljuk, én pl. paradicsomsalátát készítettem hozzá.
Hozzávalók:
1 kg oldalas
4-5 ek Heinz Barbecue szósz
1 doboz barna sör
só
őrölt színes bors
2 tk fokhagymapor
3 ek olaj
3 gerezd fokhagyma
Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, majd sózzuk be, és hagyjuk kicsit állni, hogy a só kissé átjárja.
Egy tálba tegyük bele a barbecue szószt, adjunk hozzá 1 tk sót, ízlés szerint borsot, és a fokhagymaport, majd keverjük össze.
Ezután forgassuk bele a húst a pácba, majd hagyjuk pár órán át pácolódni mielőtt megsütnénk. (én betettem a hűtőbe egész éjszakára, hogy az ízek kellően összeérjenek)
A tárcsára öntsük az olajat, majd helyezzük bele a bepácolt oldalast. Ezután hirtelen süssük elő a hús mindkét oldalát. Sütés közben szórjuk meg az előzőleg vékonyan felszeletelt fokhagymával.
Ezután öntsük rá a barna sör felét, majd pár perc után a maradék sört is. ( amikor a sört beleöntjük hirtelen elkezd habosodni)
Ezután résnyire fedjük le a tárcsát, majd a sörben pároljuk puhára az oldalast. Közben többször fordítsuk át a húst. (ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott sört)
Amikor a hús már kellően puha, vegyük le a fedőt, majd süssük szép pirosra, szaftosra.
Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.
Sült krumpli hozzávalói:
1 kg sütnivaló krumpli
2 dl étolaj
só
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti hasábokra.
Az oldalas sütésénél visszamaradt zsiradékhoz öntsük hozzá az olajat, majd tegyük bele az alaposan lecsepegtetett krumplit. (érdemes egy konyharuhával szárazra törölni a krumplit, mielőtt beletennénk a zsiradékba)
Ezután néha megkeverve, süssük szép pirosra, majd szűrőkanállal szedjük ki a zsiradékból. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, majd óvatosan forgassuk, rázogassuk össze, hogy a só mindenhol átjárja.
Tálaláskor a szaftosra, pirosra sült oldalast a sült krumplival, és ízlés szerinti salátával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése