2016. augusztus 21., vasárnap

Fordított áfonyás sütemény.




Egy doboz áfonya árválkodott a hűtőben, és mivel semmi ötletem nem volt hogy mit is kezdjek vele, fellapoztam pár receptes újságot. Az egyikben rá is akadtam egy szimpatikus receptre, mert a süteményről készült fotó nagyon is csalogató volt. Rögtön neki is álltam a sütkérezésnek, és igaz a két sütemény kissé azért eltér egymástól, de az én süteményen ízre nagyon, de nagyon finom. A tésztája a vajnak köszönhetően jó szaftos, a kakaós részbe pedig remekül beleillik az áfonya. A tetejére végül mascarponekrém és olvasztott csokoládé került, mely állítom nem rontotta el, sőt........





 Hozzávalók 25x34 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
16 gramm sütőpor
10 db tojás (nagy)
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
12 dkg vaj
3 dkg holland kakaópor
20 dkg áfonya


A kristálycukrot  és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. (kb. 6-8 percig kell keverni)

Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd keverőkanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Ezután öntsük át egy másik tálba a massza kb. 1/3 részét, majd szitáljuk hozzá a kakaóport, és szintén keverjük, forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és egyenletesen simítsuk bele a fehér tésztát, majd szórjuk meg az áfonyával, végül pedig csorgassuk rá a kakaós tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Amikor a sütemény egészen kihűlt, fordítsuk át egy tálcára úgy, hogy a kakaós-áfonyás rész kerüljön felülre.





 Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor

3-4 dkg olvasztott csokoládé a tetejére csorgatva


A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen kenjük rá a teljesen kihűlt süteményre. 

Ezután ízlés szerint csorgassuk rá az olvasztott, de már visszahűlt csokoládét, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kissé megdermedjen és könnyebben tudjuk majd felszeletelni.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. A tésztája nagyon finom szaftos, melyet ízlés szerint más gyümölccsel is megszórhatunk sütés előtt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése