2014. december 5., péntek

Mézeskalács. (bögrés mézeskalács)




Karácsonyfa díszt még soha nem készítettem mézeskalácsból, a díszítése meg pláne hogy messze állt tőlem. Az idei karácsony pedig már ebben is más lesz, mivel a neten szinte naponta belefutottam a bögrés mézeskalács receptjébe, így végül úgy döntöttem hogy a mézeskalács asztali dísz után, belevágok a fenyőfa dísz készítésébe is. A bögrés receptről mindenhol azt olvastam hogy finom, puha, és valóban én sem csalódtam benne. Igaz több hozzászólást áttanulmányozva arra a következtetésre jutottam, hogy sokaknak gondot jelentett a receptben szereplő hozzávalók bögrében vala megadása. (ezen nem is csodálkozom, mert nekem is van 2 dl-es, 2,5 dl-es, sőt még ennél nagyobb bögrém is) Így aztán bögre helyett, én most átszámolva, dkg-ban adtam meg a hozzávalókat. Az elkészült mézeskalácsot végül a magam ügyetlenségével ki is díszítettem, és boldogan teszem majd fel a fenyőfára, mert lehet nem lettek a legszebbek, de mégiscsak az enyémek.







 Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
1,2 dl  méz
1 tojás (nagy)
2 tk mézes fűszerkeverék
1,5 tk szódabikarbóna


A lisztet keverjük össze a porcukorral, a fűszerkeverékkel, és a szódabikarbónával.

A margarint, és mézet olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá az egész tojást, és keverjük alaposan össze.

Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a margarinos-mézes.... keveréket, és először keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. (ha ragadna, akkor szórjuk meg egy pici liszttel)

Ezután tegyük hideg helyre kb. fél órára, hogy kellően lehűljön a tészta, és könnyen tudjunk dolgozni vele. (Akár rögtön is kinyújthatjuk a tésztát, de szerintem pihentetés után, könnyebb dolgozni vele!!!!!)

A tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd ízlés szerinti formákat szúrjunk ki belőle. Amennyiben a karácsonyfára szeretnénk díszként feltenni, akkor egy szívó-szállal lyukasszuk ki a tésztát. (a leeső tésztát újra gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szúrjuk ki)

A kiszúrt formákat ezután tegyük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire. (sütés közben nőni fognak, ezért kell távolabb tenni egymástól)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük készre. Amikor már színt vált, és a széle is kezd színt kapni, rögtön vegyük ki a sütőből. (én légkeverésnél 150 fokon, 7 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.







Díszítéshez a cukormáz hozzávalói:

1 db tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor

Robotgéppel keverjük a tojásfehérjét 2 evőkanál porcukorral habosra. Ezután adjuk hozzá a porcukor felét és szintén keverjük habosra. Végül adjuk hozzá a maradék porcukrot, majd addig keverjük, hogy egy sűrűbb, habos masszát kapjunk. 
Ezután kanalazzuk bele a masszát egy egyszer használatos habzsákba (v. neylon zacskóba), majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

A teljesen kihűlt mézeskalácsot ezután ízlés szerint díszítsük ki a cukormázzal.

Ízlés szerint olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk, majd sütőpapírra helyezve hagyjuk a csokoládét teljesen megdermedni.

A mézeskalács tésztája finom, puha. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható. A csokoládéval bevont pedig olyan finom, hogy egyszerűen abbahagyhatatlan, annyira kínálja magát.


2 megjegyzés:

  1. Szépek és biztos finomak is :)!! És isteni karácsonyi illatot árasztanak!

    VálaszTörlés
  2. köszönöm, kipróbálom. mézeskalács házikót akarok csinálni hétvégén, már nagyon karácsonyi hangulatban vagyok. ja, anyukák, ha ti is sokat sütkéreztek az ünnepekre, egy jó MOL kezdeményezés, hogy ne a lefolyóba öntsük az olajat. http://glurl.co/b-olaj

    VálaszTörlés