2010. szeptember 27., hétfő

Tejbegríz diós panírban, tejszínes almaszósszal.



A tejbegrízt szerintem mindenki ismeri és szereti. A neve hallatán biztos hogy az a kicsit pépes, kakaóval megszórt finomság jut az eszünkbe. A napokban Biankánál találkoztam egy új változatával, mely rögtön elindította a fantáziámat. Ő elkészítette, kihűtötte, bepanírozta és olajban kisütötte. Tetszett ez a változat is, de én nem szerettem volna olajba kisütni, nekem úgy kicsit töménynek tűnt. Az ötlet viszont remek volt, így megszületett az én változatom. A panírozáshoz fele-fele arányba használtam zsemlemorzsát és darált diót. (isteni finom kérget kapott tőle) A másik változtatásom pedig az, hogy nem olajban sütöttem ki, hanem tepsibe helyezve a sütőben. Éppen csak egy pici margarinnal kentem ki a tepsit, majd a tetejét pedig enyhén olvasztott margarinnal csepegtettem meg. Fahajas-tejszínes almaszószt készítettem még hozzá. Nagyon finom lett így együtt tálalva. Ez a tejbegríz már egyáltalán nem hasonlít ahhoz a pépes-kakaós masszához melyet eddig készítettem, inkább egy finom desszertre emlékeztet.




5 dl tej
6 ek búzadara
1 cs vaníliás cukor
cukor
reszelt citromhéj
diónyi margarin
csipet só

A tejet feltenni melegedni az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval, diónyi margarinnal, reszelt citromhéjjal.
Ha már jól felmelegedett állandó keverés mellett hozzáadni a grízt.
Kevergetve sűrűre főzni. Egy 18x27 cm-es tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a sűrűre főzött masszát. Egyenletesen elsimítani, majd hagyni teljesen kihűlni.
Ha már kihűlt, egy tálcára ráfordítani, majd lehúzni róla a papírt. Ízlés szerinti formára feldarabolni. (én pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam ki belőle)
Ezután bepanírozni, liszt-tojás-darált dióval kevert zsemlemorzsa.
Egy tepsit kikenni margarinnal, majd egymásmellé helyezni a bepanírozott grízt. Tetejét olvasztott margarinnal kicsit megcsepegtetni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)
Nagyon finom ropogós külső réteget kap ettől a panírtól.

Tejszínes-almaszósz:

2-3 db alma
1 cs vaníliás cukor
cukor
3 db szegfűszeg
fahéj
2 levél citromfű
1 dl tejszín
víz

Az almákat meghámozni, magházukat kivájni, majd vékonyan felszeletelni.
Egy edénybe tenni és egy pici vizet önteni alá. Ízlés szerinti ízesíteni, majd kiforralni és lassú tűzön kb. 15 percig főzni.
Ekkor kiszedni belőle a szegfűszeget és a citromfüvet, majd leturmixolni.
Visszahelyezni a tűzre, hozzáadni a tejszínt és kevergetve jól kiforralni, 1-2 percig még főzni. (ha túl sűrű lenne, pici tejszínt önteni még hozzá, Ha túl híg, akkor pici vízzel elkevert keményítővel besűríteni)

Tálaláskor fahajas porcukorral megszórni a kisült grízt, majd a szószból kanalazni mellé.

12 megjegyzés:

  1. Jujj de guszta. Meg akarom enni *_*

    VálaszTörlés
  2. Ötletes és finom, ki fogom így is próbálni. Nagyon szépséges lett

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez nagyon guszta lett, és tényleg jó, hogy nem kell olajban sütögetni!

    VálaszTörlés
  4. Hú, ez nagyon tuti. Ezt holnap összedobom a lányomnak.
    Puszi

    VálaszTörlés
  5. Eszméletlen! Asszem megszeretem a tejbegrízt!

    VálaszTörlés
  6. Araniel!
    Semmi akadálya, már küldöm is!!:))

    VálaszTörlés
  7. Bianka!
    Köszönöm!! Biztosan neked is ízleni fog így is, és semmivel több macerával nem jár.:)

    VálaszTörlés
  8. Szemiramisz!
    Köszönöm!! Így talán kicsit egészségesebb, nem szívja meg magát olajjal és mégsem lesz száraz.:)

    VálaszTörlés
  9. Gabriella!
    Köszi, tutira imádni fogja a leányzód. Ha van mesefigurás kiszúród és azzal szaggatod ki, még klasszabb lesz.
    Puszi a lányoknak, na meg persze neked is.:)

    VálaszTörlés
  10. Dia!
    Köszönöm.Eddig nem szeretted??? Akkor most itt a remek alkalom rá.:))

    VálaszTörlés
  11. Nálunk si nagy kedvenc,jó ötlet a diós panír,legközelebb kipróbálom.

    VálaszTörlés
  12. Belly!
    Kíváncsian várom,hogy nektek ízlik-e így megsütve.

    VálaszTörlés