2010. szeptember 21., kedd

Zöldparadicsom-lekvár NOTBURGA KONYHÁJÁBÓL.


NORTBURGA-nál láttam meg ezt a lekvárt, köszönöm neki ezt a kitűnő receptet. Mivel nekem is volt még elég sok zöldparadicsom a kertbe, így gondoltam kipróbálom milyen is lehet. Ő azt írta " írtó finom" és a családjának is ízlett. Ezzel aztán végképp felcsigázott. Tehát szépen betartva a lekvárfőzés menetét, hozzáfogtam. És valóban nagyon finom lett, ha nem tudnám miből készült, soha nem jönnék rá, hacsak az apró magok szemrevételezése után lenem esne a tantusz. Nekem kicsit sötétebb lett a színe, de volt párszem halványpiros paradicsom és azt is belekevertem, így ennek tudható be. Már kiszedtem a száraz dunsztból, és szépen a polcon sorakoznak az üvegek, én pedig azon gondolkodom, hogy a finom kalácson kívül még milyen étel készítéséhez használjam majd fel.

Hozzávalók:

1 kg zöldparadicsom
1/2 kg cukor
3-4 db szegfűszeg
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
csipet só

A paradicsomot alaposan megmosni, majd apróra feldarabolni. Összekeverni a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval, majd 2-3 óráig állni hagyni. Közben többször átkeverni.
Ezután egy edénybe feltenni főzni. Ha már kezd kicsit összeesni, botmixerrel pépesíteni, majd lassú tűzön gyakran kevergetve sűrűre főzni. (nekem 1,5 óra alatt besűrűsödött, de ez függ a paradicsom levesességétől is)
Az utolsó negyedórában hozzáadni a szegfűszeget, a fahajat,(a fahéj lehet egész is) a citrom levét és reszelt héját.
Ha már kellően besűrűsödött, üvegekbe merni, majd száraz dunsztba tenni és így hagyni teljesen kihűlni.
Friss péksütemény mellé kínálni.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy felcsigáztalak erre a lekvárra. Én már elajándékoztam néhány üveget és mondhatom, mindenkinél nagy sikere van...

    VálaszTörlés
  2. Izgalmas én zöld paradicsomot még csak savanyúnak ettem

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól hangzik, ezt ki fogom próbálni én is!

    VálaszTörlés
  4. De érdekes! Én is kipróbálom,van sok zöldparadicsomom.

    VálaszTörlés