2010. szeptember 10., péntek

Gombás-tejszínes harcsapaprikás túrós csuszával.



Egyik kedvencünk a harcsapaprikás, ezért elég gyakran el is készítem. Mai bevásárlás alkalmával a halas pult előtt megállva, egy szép példánnyal kezdtem el szemezni és rövid idő alatt meggyőztem magam, hogy ma paprikás legyen az ebéd. Aztán hazafelé kicsit átgondolva, arra az elhatározásra jutottam, hogy most egy kicsit változtatok és tejföl helyett tejszínnel készítem el, valamint gombát is teszek hozzá. Köretként természetesen a túrós csuszát készítettem. A végeredmény pedig nagyon finomra sikerült. A gombás-tejszínes alap, és a hal íze remekül kiegészítették egymást. Így megmaradt a paprikás jellege, ám mégis egy kicsit más volt, mint a megszokott íz.

70 dk afrikai harcsafilé
50 dk gomba
2 db paradicsom
1 db paprika
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín

pirospaprika
majoranna
Erős Pista(csípős paprikakrém)
olaj(v. zsír)

A harcsát ízlés szerinti méretűre felkockázni. A vöröshagymát apróra vágni, a gombát, a paprikát és a paradicsomot felszeletelni.
Egy edénybe felmelegíteni az olajat(v. a zsírt), majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és elkezdeni párolni. Ha már kezd üveges lenni, hozzáadni először az vékonyra felszeletelt fokhagymát, majd a paprikát és a paradicsomot. Párpercig együtt párolni, majd hozzáadni a felszeletelt gombát. Jól összeforgatni, ízlés szerint fűszerezni és elkezdeni párolni.(folyadék nem kell alá, mert a gomba enged annyi levet, ami a párolódáshoz elég). Félpuhára párolni, majd hozzáadni a tejszínt és így főzni tovább(kb.15 perc). Ha már kellően megpuhult a gomba, hozzáadni a felkockázott halat. Óvatosan összeforgatni, kiforralni, majd lassú tűzön, párperc alatt puhára főzni.(6-7 perc elegendő) Ekkor már nem szabad megkeverni, mert összetörik a halhúsa, csak néha kicsit megrázogatni.

Közben ellehet készíteni a szokásos módon a túrós csuszát.
Enyhén sós vízbe kifőzni a tésztát, majd leöblíteni. Egy edénybe pici olajat hevíteni, rátenni a tésztát és jól összekeverni. Ízlés szerinti mennyiségű túrót adni hozzá, sózni és összekeverve átmelegíteni.
Tálaláskor a paprikást és a csuszát egy tányéron, de külön tálalni. Én most a gombás-tejszínes paprikás jobban érezhető íze miatt nem tettem a csuszára kaprot, de ez csak a saját ízlésem miatt volt. Természetesen kaporral is elkészíthető.

10 megjegyzés:

  1. Juj, de éhes lettem!
    Kérek egy porciót!

    VálaszTörlés
  2. Juci!
    Már küldöm is, nyissad az ablakot.:))

    VálaszTörlés
  3. Araniel!
    Oké, már megy is!!:))

    VálaszTörlés
  4. Most elaléltem micsoda remek, nem inkább isteni finomság

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Ne mondj már ilyent, hogy elaléltál!!:))Én is csak lesek meredt szemekkel, ha nálad járok. Magam sem gondoltam, hogy ilyen finom lesz.

    VálaszTörlés
  6. Olyan régen ettem harcsapaprikást, hogy már az ízére sem emlékszem. Nagyon guszta, és mutatós a csuszával!

    VálaszTörlés
  7. Ildy!
    Köszönöm!!! Akkor itt az ideje, hogy felelevenítsed az emlékeidet és elkészítsed. Régen én csak csárdában ettem, aztán egyszer elkészítettem és olyan jól sikerült, hogy rendszeres vendég nálunk.

    VálaszTörlés