2017. március 28., kedd

Húsos-zöldséges pite.




A leveles tészta, a húsos-zöldséges töltelékkel egyszerűen összeállítható, majd irány a sütő, és nekünk nincs is más dolgunk, mit türelmesen várakozni. A csirkemellet pár perc alatt elősütöttem, majd a visszamaradt zsiradékban roppanósra pároltam a zöldségeket. Én előnyújtott leveles tésztát használtam, így egyszerűen csak ki kellett vele bélelni a piteformát, majd mehetett bele a töltelék, végül pedig szintén leveles tésztával fedtem le. A leeső tésztarészeket pedig ízlés szerint megszórhatjuk egy kevés sajttal, majd süssük ropogósra. Így nemcsak egy finom sós pitét tudunk feltálalni, hanem egy kis nassolni valót is.





Hozzávalók:

2 cs leveles tészta
1 csirkemellfilé
1 db póréhagyma
1 db zsenge cukkini
2 db tojás (nagy)
2 dl főzőtejszín (krémes állagú)
1 ek liszt (púpozott)
őrölt színes bors
3 dkg vaj
2 ek kukoricacsíra olaj (gyömbér és citromfű ízű)
1 kisebb tojás a tészta lekenéséhez






A csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze, és hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a húst, majd süssük pár percig. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre hogy kihűljön.

A póréhagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra. A cukkinit vágjuk fel vastagabb szeletekre, majd a szeleteket negyedeljük.

A hús sütésénél visszamaradt olajhoz adjuk hozzá a vajat, majd hevítsük fel. 

Ezután először adjuk hozzá a pórét, sózzuk, borsozzuk, és amikor kissé összeesett, adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit, majd pároljuk roppanósra, és utána hűtsük ki. 

Egy tálba öntsük bele a tejszínt, adjuk hozzá az egész tojásokat, a lisztet, egy kevés sót és őrölt borsot, majd keverjük simára. (a sóval és a borssal óvatosan bánjunk, mert a többi hozzávalót is ízesítettük)

Ezután adjuk hozzá az elősütött csirkemellet, és a párolt pórés-cukkinit, majd óvatosan forgassuk össze.

Az egyik előnyújtott leveles tésztával béleljük ki a piteformát, majd öntsük bele a húsos-zöldséges masszát.

Ezután a tészta szélét kenjük le tojással, és helyezzük rá a másik leveles tésztát, majd egy sodrófát görgessünk végig a piteformán, hogy a tésztát szépen elváljon.(a leeső tésztából pl. süssünk sós rudat)

A tésztát ezután kenjük le tojással, és több helyen böködjük meg villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki. 




Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét és úgy kínáljuk. Langyosan és hidegen is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése