2017. március 16., csütörtök

Egyszerű gombócleves fillérekből.




Bátran mondhatom, hogy ez a legegyszerűbb gombócleves, melyet szinte fillérekből az asztalra tudunk varázsolni. Mindamellett hogy igen egyszerű leves, nagyon finom. Gyerekkoromban az anyu, bizony sokszor készítette, felhasználva hozzá a krumpli, és a tészta főzőlevét is. Olyankor a második fogás általában mákos nudli, vagy éppen lekváros derelye volt. Én nagyon szerettem ezt az egyszerű levest, és kezdő háziasszony koromban többször is főztem, aztán valahogy feledésbe merült. Nemrégiben Alíz a Székely Konyha háziasszonya az egyik adásban hasonló gombóclevest készített, így eszembe juttatta az anyuféle levest. (Alíz levesfőzésről készült videója itt megnézhető) Mivel éppen mákos nudlit (recept itt megtalálható) terveztem be ebédre, így minden adott volt, (volt krumpli főzőlé, tészta főzőlé, és krumplis tészta a gombócokhoz) hogy gombóclevest készítsek mellé.





 Hozzávalók:

1 db vöröshagyma (nagy)
2 ek olaj (v. 1 ek zsír)
2 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
1,5 dl tejföl
2,5 dl krumpli főzőlé
3 dl tészta főzőlé 
levesbetétnek ízlés szerint apró krumpligombóc





A vöröshagymát vágjuk fel nagyon apróra. A krumplis tésztából formázzunk kisebb gombócokat.

Az olajat (v. zsírt) hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, öntsük fel a krumpli, és a tészta főzőlevével, majd sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük kb. tíz percig.

A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd csorgassuk a forrásban lévő leveshez.

Ezután tegyük bele a krumpligombócokat, majd várjuk meg még feljönnek a leves tetejére, és főzzük tovább még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg snidlinggel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése