2017. március 1., szerda

Tojásos-baconös lepény.




A frissen kisült, illatozó lepénynek ki tudna ellenállni, mert én bizony nem. Az előnyújtott leveles tésztának köszönhetően rövid idő alatt az asztalra tudjuk varázsolni vacsorára, vagy éppen hétvégi ráérős reggeleken. A tésztát fűszeres olívaolajjal lekentem, a visszahajtott szélei alá sajtcsíkot rejtettem, majd baconnel megszórtam, és irány a sütő. Kb. negyed óra sütés után ráütöttem a tojásokat, majd pár perc alatt készre sütöttem. Alig győztük kivárni, hogy kissé kihűljön, és már hozzá is láttunk a falatozáshoz.





 Hozzávalók:

1 cs leveles tészta (előnyújtott)
4 db tojás
10 dkg bacon
5 dkg sajt
2 ek olívaolaj
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
őrölt színes bors





A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra, adjuk hozzá az olívaolajat, és a préselt fokhagymát, egy csipet sót, majd keverjük össze.

Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, vágjuk el két egyenlő részre, majd kenjük le a fűszeres olívaolajjal. (ha nem előnyújtott a leveles tészta, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra)

Ezután a vékony csíkokra vágott sajtot helyezzük a tészta széleitől kicsit beljebb, majd hajtsuk rá, (alá) a kimaradt tésztarészt, és kicsit nyomkodjuk le. (mindkét tésztával így járjunk el)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá az előkészített tésztát, és szórjuk meg az apróra vágott baconnel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük 15-20 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

Ezután vegyük ki a sütőből, és mindegyik tésztára óvatosan üssünk rá két-két tojást, majd szórjuk meg ízlés szerint sóval, őröljünk rá frissen borsot, és tegyük vissza a sütőbe még 5-8 percre. Attól függően süssük tovább, hogy a tojást lágyabban, vagy keményebbre sütve szeretjük.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd ízlés szerint vágjuk fel, és úgy kínáljuk.


1 megjegyzés: