Nagyon szeretjük a krémes süteményeket, és egyik kedvencem a piskótatekercs, melyet nagyon egyszerű megsütni, és bármilyen krémmel meglehet tölteni. A piskótatésztába most pl. pörkölt mák is került, majd egy finom citromos krémmel töltöttem meg. Az egész sütkérezés nem tart bő fél óránál tovább, majd irány a hűtő, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Érdemes akár előző nap elkészíteni, akkor még finomabb is a sütemény, és felszeletelni is könnyebben feltudjuk majd tálalás előtt. (A recept megjelent a novemberi "Küldd el a recepted" Gizi-receptjei rovatban)
Hozzávalók a mákos piskótatekercshez:
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2 ek egész mák
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma
A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki teljesen.
Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész
tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük,
hogy legalább háromszorosára nőjön.
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, a pörkölt
mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Egy gáztepsit (37x33 cm) béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt
sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt,
majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát
alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)
Citromos krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és reszelt citromhéjat, majd keverjük jó habosra.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a citromos krémhez. (ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá!!!)
A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki, majd egyenletesen kenjük rá a krém több mint a felét, majd óvatosan tekerjük vissza.
Ezután a maradék krémmel vonjuk be kívülről is a tésztát, majd ízlés szerint díszítsük citromkarikákkal.
Tálalás előtt hagyjuk a megtöltött piskótát 1-2 órát a hűtőben állni, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Megsütöttem 😀 :
VálaszTörléshttps://katalin-konyha.blogspot.com/2024/02/makos-piskotatekercs-citromos-kremmel.html
Nagyon finom lett, köszönöm szépen a receptet!
Katikám, nagyon köszönöm hogy megsütötted! Megnéztem a blogodba, nagyon szépen díszítetted, igazi ünnepi sütemény. Nagyon örülök, és köszönöm, hogy az én receptemet választottad ki elsőnek a süteményes könyvből.
VálaszTörlés