2017. március 9., csütörtök

Zabpelyhes tojásfasírt párolt zöldségkeverékkel.




Sokszor hallani, hogy táplálkozzunk kicsit egészségesebben, nem kell mindig húst enni, és pl. a fasírtot bő olajban kisütni. A minap úgy döntöttem, hogy rendben, megpróbálom ennek a jegyében elkészíteni az ebédet. A tojásfasírtról már többször hallottam, de eddig én még nem készítettem, így itt volt az ideje. Mivel hús helyett csakis főtt tojást és zabpelyhet tartalmaz, a köret pedig egyszerű párolt zöldség, így aztán úgy gondoltam, hogy ez bizony egy csajos menü, melyet csakis én fogok megenni, hát tévedtem........ A bő olajban való sütés helyett pedig vajjal alaposan kikent muffin formában, a sütőben sütöttem készre a kis fasírtgolyókat, melyeknek igencsak nagy sikere volt az ebédnél.





Hozzávalók 12 db-hoz:

2 dl zabpehely
7 db tojás (nagy)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tej
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
kisebb csokor petrezselyemzöld
zsemlemorzsa
2-3 dkg vaj
1/2 ek olaj


A zabpelyhet keverjük össze a tejjel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy magába szívja.

6 db tojást főzzünk keményre, majd hűtsük ki teljesen, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd az olajon pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki teljesen.

A zabpehelyhez adjuk hozzá a lereszelt főtt tojást, az előzőleg megpárolt és kihűtött vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ezután alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és szintén keverjük alaposan össze. (ha esetleg túl lágy lenne a massza, akkor adjunk hozzá még egy kevés zabpelyhet, vagy ízlés szerint zsemlemorzsát)

Az elkészült masszából ezután vizes kézzel formázzunk golyókat, majd forgassuk bele a zsemlemorzsába, és helyezzük vajjal alaposan kikent muffin formába. 

Ezután minden fasírt tetejére tegyünk egy csipetnyi vajat mielőtt betennénk a sütőbe. (én a vajjal kikent forma aljába is tettem egy csipetnyi vajat, majd arra került rá a fasírt, végül pedig a tetejére szintén egy csipet vajat tettem)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)





Párolt zöldség hozzávalói:

50 dkg mexikói zöldségkeverék
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)


A zöldségkeveréket enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le. (én a még fagyos zöldségkeveréket egy lefedett jénaiba betettem a mikroba, és ott pároltam roppanósra)

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az összepréselt fokhagymát és pár pillanat alatt futtassuk meg. (vigyázzunk nehogy megégjen a fokhagyma, mert keserű lesz)  

Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett zöldségkeveréket, majd keverjük, melegítsük össze.
 




Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a párolt zöldséget, majd helyezzük mellé a tojásfasírtot, és úgy kínáljuk.
 
 
 1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 176 kcal

Fehérje: 6 g

Zsír: 13 g

Szénhidrát: 10 g
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése