Az összegyűlt tojásfehérjéből eddig Pavlovát, habcsókot, vagy éppen gyümölcskenyeret sütöttem, most viszont egy nagyon egyszerű, ám finom piskóta készült. A tojásfehérjét és a cukrot robotgéppel pikk-pakk habosra kevertem, majd óvatosan hozzákevertem a többi hozzávalót, és már mehetett is a sütőbe. A sütési módja, és ideje megegyezik a hagyományos piskótával, a tészta pedig finom szaftos lesz, nem szárad ki. Ameddig a piskóta a sütőben csücsült, elkészítettem hozzá a narancsmártást, melynek receptjét egy kedves ismerősömtől Anditól kaptam, melyet itt is nagyon köszönök. Tálaláskor a piskótára csorgattam a narancsmártást, majd a maradékot külön kis tálkában kínáltam hozzá.
Tojásfehérjés-vajas piskóta hozzávalói:
4 db tojásfehérje (nagy)
12 dkg porcukor
8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
1 citrom reszelt héja
3 dkg olvasztott vaj
csipet só
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd fakanállal, óvatosan forgassuk össze.
Ezután csorgassuk hozzá az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan forgassuk össze.
Zsírozzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm-es tortaformát (v. egy kisebb tepsit), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük meg mint a piskótát. Kb. 20-25 percig, tűpróbáig süssük. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Narancsmártás hozzávalói:
1 narancs leve és reszelt héja
4 dl tej
7 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 tk narancsaroma (v. citrom)
3 dl tejet melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, reszeljük hozzá a narancshéjat, és facsarjuk bele a narancs levét.
A lisztet keverjük össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a narancsaromát, a hideg tejet, és keverjük simára.
Ezután a állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a még meleg, narancsos tejhez, majd keverjük simára.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük , még kellően besűrűsödik a mártás. (ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés tejet, és úgy keverjük tovább)
Amikor elkészült a mártás, vegyük le a gőzről, majd egy fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje tálalásig.
Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, helyezzük tányérra, majd kanalazzuk rá a narancsmártást, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése