A zabpelyhes palacsinta az egyik kedvencünk, így igen sűrűn sütök, majd különböző krémekkel tálalom. A napokban egy szép, nagy gránátalmát vásároltam, mely különösen finom édes volt, ezért úgy döntöttem, hogy a citromkrémhez hasonlóan egy finom krémet készítek belőle. (citromkrém recept itt) A krém kb. fél óra alatt elkészült, és ameddig arra vártam, hogy kihűljön, megsütöttem a palacsintákat, és már csakis a tálalás volt hátra.....
Hozzávalók:
0,5 dl narancslé
1/2 narancs reszelt héja
1 dl gránátalmalé
3 db tojás (nagy)
10 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 ek étkezési keményítő
A gránátalma magokat turmixoljuk össze, majd öntsük egy szűrőbe és szűrjük le a levét.
A narancs héját reszeljük le, majd facsarjuk ki a levét.
Egy edénybe tegyük bele a cukrot, adjuk hozzá a narancslevet, a reszelt narancs héjat, a gránátalma levet, a vaníliás cukrot, az étkezési keményítőt, az olvasztott vajat, és az egész tojásokat, majd keverjük simára.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük még puding állagúra besűrűsödik. (én kézi habverővel kb. 15 percig kevertem mire kellően besűrűsödött)
Az elkészült krémet teljesen hűtsük ki mielőtt felhasználnánk.
Zabpelyhes palacsinta hozzávalói:
4 dl zabpehely
3 dl tej
2 db tojás (nagy)
2 ek méz
1 tk cukor (v. édesítőszer)
csipet só
1 ek mogyoróolaj (v. étolaj)
A zabpelyhet aprítóval vagy kávédarálóval daráljuk meg, majd keverjük össze egy csipet sóval.
Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk kb. 20 percet állni.
Amikor a zabpehely már teljesen felszívta a tejet, adjuk hozzá a mézet, a cukrot (v. édesítőszert), az egész tojásokat, az olajat, majd szintén keverjük simára.
Ezután egy kiolajozott palacsintasütőbe tegyünk kisebb halmokat a masszából, majd alacsony hőmérsékleten süssük a palacsinták mindkét oldalát szép pirosra.
Tálaláskor a zabpelyhes palacsintát a narancsos gránátalmakrémmel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése