2017. február 22., szerda

Almás sütőtök-krémleves.




Az alma-krémlevest és a sütőtök-krémlevest külön, külön is szeretem, de gondoltam most a kettőből egy levest készítek. Mivel mindkettőt még megfizethető áron tudjuk megvásárolni, a mostanában egekig szökő gyümölcs és zöldség árak mellett. A karamellizált cukros hagymához először a sütőtököt adtam hozzá, majd fűszeres almalében főztem félpuhára. Ezután belekerült az alma is, majd amikor puhára főtt, tejszínnel összeturmixoltam. Tálaláskor a selymesen krémes levest karamellizált almával tálaltam, és mondhatom nagyon finom volt így együtt.  




Hozzávalók:

2 db édes alma
50 dkg felkockázott sütőtök
1 kisebb lilahagyma
5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
2-3 ek barna cukor
csipet só
csipet őrölt színes bors
1 mk őrölt fahéj
2 dl habtejszín
5-6 dl almalé


Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel apró kockákra. A sütőtököt szintén vágjuk fel apró kockákra.

A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk még pár pillanatig, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt. 

Szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színes borssal, keverjük össze, és öntsük fel az almalével, majd főzzük félpuhára.

Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, adjuk hozzá a felkockázott almát, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.

Ezután turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett  melegítsük egy kicsit össze a levest, de főzni már nem kell.




Karamellizált alma hozzávalói:

2-3 db édes alma
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
1 dl almalé


Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és ízlés szerint kockázzuk fel.

A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, karaellizáljuk pár pillanatig. 

Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és öntsük fel az almalével.

Ezután fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a fedőt, és addig karamellizáljuk, még a leve szinte teljesen elpárolog. 




Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése