2013. május 20., hétfő

Epres rolád karamellás-mascarponekrémmel.




Egyik nagy kedvencem a piskótatekercs, mert nemcsak hogy gyorsan elkészül, de ízlés szerint különböző krémmel, lekvárral, és gyümölcsökkel megtölthető. Emlékszem gyerekként az anyu nagyon sokszor sütött piskótatekercset, és finom, házi sárgabaracklekvárral kente meg. Imádtam, és kezdő háziasszonyként én is sokszor sütöttem. Aztán az évek múlásával a piskóta maradt, csak éppen a lekvár helyét időnként átveszi egy-egy finom krém. Most az eperszezonnak köszönhetően, éppen egy karamellás-mascarponekrémmel és apró darabokra vágott eperrel töltöttem meg. Az elkészítése pedig nem tart tovább egy fél óránál így, ha bárki kedvet kapna hozzá, még nem késő hozzáfogni és megsütni a délutáni beszélgetős, kávézás mellé.







 Hozzávalók egy gáztepsi méretű piskótához:


4 db tojás
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
apróra vágott csokoládédarabkák


Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután kezdjük el robotgéppel jó habosra keverni. (addig keverjük, hogy legalább háromszoros mennyiséget kapjunk)

Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, majd a két evőkanál forró vizet is. Pár percig így keverjük még tovább.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverőkanállal óvatosan keverjük össze.( SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután ízlés szerint szórjuk meg az apróra vágott csokidarabkákkal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

Egy sütőpapírt szórjunk meg liszttel, majd a megsült tésztát a sütőből kivéve rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le a sütőpapírt a tésztáról, majd nedves konyharuhával takarjuk le, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, vegyük le a konyharuhát és fordítsuk át a tésztát, hogy a csokoládéval megszórt fele legyen felül. Ezután a sütőpapírral együtt tekerjük fel, és hagyjuk így a krémmel való megtöltésig.






Karamellás-mascarponekrém hozzávalói:


25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
porcukor
30 dkg eper


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, majd kanalazzuk hozzá a karamellt, és így is keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a karamellás-mascarponés krémhez.

A piskótát tekerjük ki, majd kenjük rá egyenletesen a krémet. Ezután szórjuk meg ízlés szerint, apróra felvágott eperrel, majd óvatosan tekerjük fel. Helyezzük rá egy tálcára, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (én a megtöltött tekercset betettem a fagyasztóba kb. 20 percre, hogy a krém kellően megdermedjen, és szépen feltudjam szeletelni)

6 megjegyzés:

  1. Már a kép se semmi, de ha meg is kóstolhatnám...! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez mennyei lehetett! Csodás rolád! :o)

    VálaszTörlés
  3. Csuda finom, nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  4. Luce muy delicioso tu brazos de reina lo haré y me tomaré varios trozos,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  5. Gizike, nagyon gyönyörü az epres piskóta tekercsed. Imádom a krémet a mascarponéval, és eperrel. Csoda szép a fotóid is. Puszillak

    VálaszTörlés
  6. Ilyet én is szoktam. Nagyon finom!

    VálaszTörlés