2013. május 6., hétfő

Zöldséges-citromos medvehagymaleves túrógombóccal.



Sajnos lassan a végéhez érkezik a medvehagyma-szezon ezért megpróbálok még néhány finomságot gyorsan elkészíteni belőle. Jó, hát azért nem kapkodtam, hanem megadtam a módját pl. ennek finom leves elkészítésének. Egy kisebb csokor medvehagyma volt csak itthon, így aztán került a levesbe még sárgarépa, paszternák, vöröshagyma, és az íze kedvéért reszelt citromhéj, és citromlé is. A végeredmény pedig egy finom, kissé savanykás leves, melyhez nagyon jól illet levesbetétnek a túrógombóc.






 Hozzávalók a leveshez:

2 db sárgarépa
2 db paszternák (v. zöldség)
1 db vöröshagyma
1 kisebb csokor medvehagyma
petrezselyemzöld
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 ek kukoricaliszt
1 db zöldségleveskocka
őrölt fehér bors
szercsendió
1,5-2 dl főzőtejszín
1 l víz
olívaolaj


A zöldségeket és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A medvehagymát és a petrezselyemzöldet alaposan mossuk meg, majd vágjuk fel vékony csíkokra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá  az apróra felvágott vöröshagymát és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor már üveges, adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, majd keverjük össze és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a vékonyra felcsíkozott medvehagymát és a petrezselyemzöldet, reszeljük rá a citromhéját, majd nyomjuk rá a citromlevet. Kevergetve pároljuk pár percig, és közben szórjuk meg ízlés szerint a fűszerekkel. 

A megpárolódott zöldségeket ezután szórjuk meg a kukoricaliszttel, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és adjuk hozzá a leveskockát, majd főzzük kb. 30 percig.

Amikor a zöldségek teljesen megpuhultak, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt, majd forraljuk ki, de főzni már nem kell.



Túrógombóc hozzávalói:

20 dkg túró
3 ek búzadara
1 db tojás
őrölt fehér bors


Tegyük bele egy tálba a túrót, majd villával törjük egy kicsit össze. Ezután kanalazzuk hozzá a búzadarát, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük hozzá a kissé felvert tojást. Végül gyúrjuk alaposan össze, majd pihentessük kb. 30 percig.

Ezután nedves kézzel, formázzunk kisebb gombócokat a masszából, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe, főzzük pár perc alatt puhára. Amikor a gombócok készre főttek, egy szűrőkanállal szedjük ki a vízből, és alaposan csepegtessük le.

Tálaláskor tegyünk néhány túrógombócot a tányérba, majd merjük rá a levest és úgy kínáljuk.


1 megjegyzés:

  1. Gizike, ez a medvehagyma minden évben kétségben hagy engem, mert nálunk itt nem lehet be szerezni, és nem is terem itt. A leves nagyon guszta és finom...főleg a husgombóccal! Remélem jól vagy, várom leveled! Puszillak

    VálaszTörlés