2013. május 8., szerda

Medvehagymás csirkemáj kölessel.




Megint medvehagymával készült az ebéd, kihasználva még utoljára a lehetőséget. Igaz még meglehet a zöldségesnél vásárolni, de idén már ettünk belőle eleget, és már lassan új receptem sincs, hogy hogyan is készíthetném még el. Viszont ezt a csirkemájas ragut még mindenképpen szerettem volna megfőzni, és nem is csalódtam benne. Egyszerűen és gyorsan elkészült, az ízesítésnek köszönhetően pedig nagyon finom. Éppen azon gondolkodtam, hogy milyen körettel tálaljam, amikor is eszembe jutott, hogy van itthon egy csomag köles. Így aztán nem csináltam nagy felhajtást, csak egyszerűen enyhén sós vízbe kifőztem, majd a közben elkészült csirkemájas raguval rögtön tálaltam is. Ezzel a finom ebéddel pedig elbúcsúztunk a medvehagymától, és hamarosan átveszi a helyét a másik nagy kedvencem a spárga.







 Hozzávalók:

5 db csirkemáj
4-5 szelet bacon
1 db lila hagyma
1 kisebb csokor medvehagyma
2 ek ketchup
1 db húsleveskocka
őrölt fehér bors
szerecsendió
zsálya
1 ek kukoricaliszt
2 dl víz
2 ek olívaolaj







Egy teflon serpenyőben pirítsuk meg a baconszeleteket szép pirosra, majd tegyük félre.

A kukoricalisztet keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű zsályával, majd forgassuk meg benne a nagyobb darabokra felvágott csirkemájat.

A serpenyőben visszamarad zsiradékhoz öntsük hozzá az olívaolajat, majd helyezzük bele a lisztbe megforgatott májat. Ezután mindkét oldalát süssük szép barnára, majd vegyük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A lila hagymát szeleteljük fel vékonyra, majd kezdjük el párolni a visszamaradt zsiradékban. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a szintén vékonyra felvágott medvehagymát és pároljuk tovább.
Ezután morzsoljuk rá a leveskockát, ízlés szerint fűszerezzük, kanalazzuk hozzá a ketchupot és keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel. Forraljuk össze, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük kb. 10 percig.

Ezután a puhára párolódott hagymás raguba tegyük bele az elősütött csirkemájat, majd főzzük kb. 5 percig, hogy a máj is teljesen megpuhuljon.

Közben enyhén sós vízben főzzük  meg a kölest.

Tálaláskor szedjük tányérra a kölest, majd halmozzuk rá a hagymás-csirkemájas ragut, és a tetejére helyezzük rá a ropogósra sült bacont. Ízlés szerint készíthetünk hozzá bármilyen köretet, de kölessel is nagyon finom.

2 megjegyzés: