2013. május 10., péntek

Mentás-gyömbéres eperleves.



 Igazi nyári meleg napra ébredtünk, és kánikula ugyan nincs, de azért jólesik ezt a finom levest elkanalazgatni. Mivel már megjelent az édes, magyar eper a kertben pedig szépen zölddel az illatos menta, így amikor rábukkantam egy hasonló receptre, nem is volt kétséges, hogy ma el is készítem. Természetesen a saját ízlésem szerint fűszerezve. Eperrel is nagyon finom, de szerintem más idénygyümölccsel is elkészíthetjük. Főként a nyári kánikulában esik majd jól egy-egy tányérkával.






Hozzávalók:

4 dl édes fehérbor
4 dl víz
2-3 ek barna cukor(v. édesítőszer)
1 tk vaníliaaroma
1/2 mk őrölt gyömbér (friss gyömbérből 1 mk)
1/2 mk szerecsendió
1/2 mk fahéj
3 db szegfűszeg
10-12 db mentalevél
25 dkg eper


A bort és a vizet öntsük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliaaromát, a mentalevelet, és a fűszereket, majd szép lassan főzzük 5-6 percig. (ha friss gyömbért teszünk bele, akkor azt előtte reszeljük le)

Ezután egy szűrőn szűrjük át a levest, majd tegyük bele a feldarabolt epret. Végül tegyük vissza a tűzre, majd forraljuk fel. Amikor felforrt zárjuk el a gázt, és fedjük le az edényt, majd úgy hagyjuk langyosra hűlni a levest. (vigyázzunk hogy ne főzzük tovább, mert akkor az eper túlpuhul)
Amikor már csak langyos, tegyük be a hűtőbe, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt a hideg levest merjük tálkákba, majd úgy kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Először azt hittem, hogy "fehéres" színű lett, aztán rájöttem, hogy ebben nincs semmi tejszín és hasonló. Érdekes, de mindenképp finom lehet, hiszen eperből készült - és én azt imádom! :)

    VálaszTörlés