2018. március 14., szerda

Reszelt almás pite. (cukor és gluténmentes)




Napjainkban egyre többen, köztük sajnos én is, kényszerülünk elhagyni a cukrot, és a búzaliszt használatát, így le kell mondanunk az ezeket tartalmazó ételekről, és süteményekről. Szerencsére manapság már könnyen beszerezhetőek a cukorpótlók, és a gluténmentes lisztek, így senkinek sem kell lemondani egy-egy finom süteményről…. Mivel az almás pite az egyik kedvencem, így sütöttem is egy tepsivel, természetesen a cukrot eritritre, a búzalisztet pedig kukoricalisztre, és mandulalisztre cserélve. Az elkészült pite pedig olyan finom volt, hogy a család nem cukor és gluténmentesen étkező tagja is egyik szeletett ette a másik után.





Tészta hozzávalói 18x27 cm-es tepsihez:

15 dkg mandulaliszt
10 dkg kukoricaliszt (v. kókuszliszt)
4 ek eritrit
1 ek citromlé
1 tk vaníliaaroma
2 ek olvasztott vaj
3-4 ek hideg víz
3 db tojássárga (nagy)
egy csipet só


A mandulalisztet és a kukoricalisztet keverjük össze egy csipet sóval, és az eritrittel, majd adjuk hozzá a citromlevet, az olvasztott, és visszahűtött vajat, a vaníliaaromát, a tojássárgákat, a víz felét, majd gyors mozdulattal gyúrjuk össze. (a vizet apránként adjuk hozzá, arra figyelve hogy se túl lágy, sem pedig túl kemény ne legyen a tészta)

Ezután osszuk el két egyforma részre a tésztát, majd az egyik felét egyenletesen lapogassuk bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket. 

A másik tésztagombócot pedig csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a fagyasztó, hogy könnyen tudjuk majd lereszelni.




Almás töltelék hozzávalói:

1 kg alma
3 ek eritrit
10 dkg mazsola
1 tk őrölt fahéj
1 tk vaníliaaroma
2 ek kukoricakeményítő


Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le.

Ezután adjuk hozzá a mazsolát, a vaníliaaromát, az eritritet, az őrölt fahéjat, és a kukoricakeményítőt, majd keverjük össze.

Vegyük ki a hűtőből a tepsiben lévő tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá az almás tölteléket.

Ezután vegyük ki a fagyasztóból a tésztagombócot, majd szintén egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá a tésztát az almás töltelékre.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt darált eritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb. Természetesen a mazsolát ki is hagyhatjuk a süteményből. 
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 131 kcal
 
Fehérje: 5 g
 
Zsír: 4 g
 
Szénhidrát: 17 g
 


2 megjegyzés:

  1. Gizike! A kukorica keményitő miért kell a töltelékbe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna, nem nyomkodtam ki az almát, így kissé leveses volt. Azért kevertem hozzá keményítőt hogy sütés közben, ne áztassa el a tésztát. Természetesen ki is hagyhatod, de akkor nyomkod ki az almát mielőtt a tésztára teszed.

      Törlés