2022. október 1., szombat

Sajtos-zabkeksz. (gluténmentes)

 


Nem nagyon szoktam nassolni azelőtt sem, amióta cukorbeteg vagyok azóta pedig még ritkábban, de azért néha kell egy kis ropogtatni való, vagy egy finom sós keksz..... Így aztán nagyon megörültem amikor "Kata-Boszorkánykonyhájában" megláttam ezt az egyszerű receptet. (Katánál pl. több mint kétezer gluténmentes recept között válogathatunk.) Rögtön el is mentettem, és ma meg is sütöttem. A recepten csakis annyit változtattam hogy én a zabpehelyliszt helyett zabpelyhet daráltam le, és mivel nem volt itthon natúr joghurt, így tejföllel gyúrtam össze. Persze ettől a keksz még nagyon finom. Mivel Kata tanácsára kicsit bent hagytam sütés után a meleg sütőben, így a keksz (a formáját nézve ugyan nem keksznek tűnhet) finom ropogós lett.... olyan finom, hogy nagyon nehéz volt megállni, hogy ne egyem meg mindet.



Hozzávalók:

15 dkg zabpehelyliszt (v. zabpehely)

5 dkg vaj

1 kk só

4 gramm sütőpor

5 dkg reszelt trappista sajt

17,5 dkg tejföl (v. natúr joghurt)



Én zabpelyhet használtam, így kávédarálón daráltam le, hogy lisztes állagú legyen.

A ledarált lisztes zabpelyhet keverjük össze a sóval és a sütőporral, ezután adjuk hozzá a vajat,  morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután liszttel megszórt gyúródeszkán nyújtsuk ki vékonyra, majd szúrjuk ki tetszőleges kiszúró formával.

Egy nagyobb tepsit (pl. gáztepsit) béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kiszúrt kekszeket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt süssük készre. (Én két tepsivel tettem be egyszerre a sütőbe, és légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

Ha azt szeretnénk hogy jó ropogós legyen a keksz, akkor miután lekapcsoltuk a sütőt, hagyjuk még bent pár percig, de arra figyeljünk nehogy nagyon kiszáradjon.

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.



A ropogósra sütött keksz nagyon finom, és nehéz neki ellenállni, de pl. cukorbetegként azért csakis mértékkel fogyasszunk belőle.


2 megjegyzés:

  1. Finomak lehetnek, a formájuk is szép. Jó is a háznál egy kis sós rágcsálni való 😄.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, és jó ropogósra hagytam. Nem szabad nassolnom, de pl. uzsonnára az alma mellé elropogtatok pár darabot. :)

      Törlés