2022. október 15., szombat

Tiroli rétes cukorbetegeknek.

 


Nagyon szeretjük a rétest, így erre a hétvégére nyújtott rétest sütöttem. Eddig csakis búzaliszttel és cukorral készült (receptje itt található), most viszont két rudat teljes kiőrlésű és tönköly liszttel, valamint cukor helyett eritrittel készítettem, így én is lelkiismeret furdalás nélkül ehetem.... A tésztával könnyű volt dolgozni, és nagyon finom, ropogósra sült. A töltelék is elégé szaftos, sőt a túrós talán kicsit nedvesebb, így sütés közben megrepedt, de ez az ízén semmit nem változtatott, igaz nem olyan mutatós, viszont nagyon finom.

 


Tészta hozzávalói 2 rúd réteshez:

 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

5 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg rétesliszt

1,5 dkg sertészsír

0,5 dl tejföl

1 db tojás (kicsi)

0,5 dl víz

1/2 kk ecet

csipet só

 

 A tészta lekenéséhez:

6 dkg sertészsír

5 dkg tönkölybúza finomliszt

 


A vizet langyosítsuk meg, majd keverjük össze az ecettel.

A háromféle lisztet és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást, és egy kevés ecetes vizet. Ezután gyúrjuk össze úgy, hogy könnyen nyújtható, lágyabb tésztát kapjunk. (a maradék ecetes vizet apránként adagoljuk hozzá, mert lehetséges hogy nem kell bele az összes!!!!!!)

A lekenéshez olvasszuk fel a zsírt, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Ezután hűtsük ki, de könnyen kenhető legyen.

Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük rá a zsíros-lisztes keveréket. Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

Amikor a tészta kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, osszuk el két részre, majd az egyiket nyújtsuk ki olyan vékonyra amennyire csak lehetséges, és töltsük meg. (a másik tésztát addig tegyük vissza a hűtőbe)
 





Túrós töltelék hozzávalói:

25 dkg rögös túró

2-3 ek eritrit
 
1 kk vaníliaaroma
 
1/2 citrom reszelt héja
 
 
A túrót villával kicsit törjük össze, majd adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.
 

A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felére egy szélesebb csíkban kanalazzuk rá a tölteléket.
 
Ezután hajtsuk be a tészta két szélét, hogy a töltelék sütés közben ne tudjon kifolyni, majd tekerjük fel mint a bejglit.
 
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztát.
 
 
 

 
 
Mákos töltelék hozzávalói:
 
kb. 10 dkg darált mák
 
2 ek eritrit
 
1/2 citrom reszelt héja
 
1 kk vaníliaaroma
 
1 db alma 


A darált mákot keverjük össze az eritrittel és a reszelt citromhéjjal, és a vaníliaaromával. (ízlés szerint több eritritet is adhatunk hozzá)

Vegyük ki a hűtőből a másik tésztát, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra amennyire csak lehetséges.

A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felére egy szélesebb csíkban kanalazzuk rá az édes mák felét.
 
Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük rá az almát, majd hajtsuk be a tészta két szélét, hogy a töltelék sütés közben ne tudjon kifolyni, és tekerjük fel mint a bejglit.
 
Ezután kicsit távolabb a túrós rétestől,  helyezzük rá a tepsire, majd mindkét rudat kenjük meg olvasztott zsírral.
 
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 C-fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)
 
 A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.
 
 
 

 
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a rudakat poreritrittel, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk. A tészta nagyon finom, ropogósra sül, a töltelék pedig jó szaftos. A túrós nekem kicsit megrepedt, de ez az ízén semmit nem változtatott.

 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett mindkét rétesed, nem is tudnék választani, így mindegyikből kérnék 1-1 szeletet, ha lehet 😀😀😀....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm! Szívesen küldök mindegyikből kóstolót. Nagyon finom, ropogós lett a tészta a teljes kiőrlésű és tönköly liszttel, pedig nem gondoltam volna. A túrós kicsit megrepedt, mert túl vizes volt a túró. :)

    VálaszTörlés