2018. március 17., szombat

Fehérboros csirkemáj zellerpürével.




Egyszerű, szaftos csirkemájat készítettem ebédre, és mivel éppen volt itthon egy nagyobb zeller, így a megszokott krumplipüré helyett, zellerpürével tálaltam. Mivel a csirkemájat nem szabad sokáig sütni, mert különben megkeményedik, és a zellerpüré is rövid idő alatt elkészült, így  az egész ebédfőzés nem tartott egy óránál tovább, és már tálalhattam is. Én nagyon szeretem a zeller karakteres ízét, de aki esetleg óckodik tőle, annak azt tudnám ajánlani, hogy a zellert egy nagyobb krumplival főzze össze, ezzel lágyítva a püré ízét. 




 Hozzávalók a csirkemájhoz:

50 dkg csirkemáj
2 db vöröshagyma
1,5 dl fehérbor
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
1 tk majoránna 
1 kk kakukkfű
2 csipet őrölt szerecsendió
5 dkg vaj
1 ek olaj

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A csirkemájat mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a csirkemájat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd forgassuk alaposan össze.

Ezután pároljuk pár percig, majd öntsük fel a borral, résnyire fedjük le a serpenyőt, és főzzük 10-15 percig, hogy a máj átsüljön, és a szaftja kissé besűrűsödjön. (arra figyeljünk, nehogy túl sokáig süssük, mert a máj megkeményedik)

Az elkészült májat tálalásig tartsuk melegen.





Zellerpüré hozzávalói:

1 db nagy zeller (v. két kisebb)
10 dkg vaj
őrölt fehér bors


A zellert pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

Ezután öntsük fel annyi enyhén sós vízzel hogy ellepje, majd főzzük puhára. Amikor puhára főtt szűrjük le.

A leszűrt zellerhez adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük jó simára, habosra. 

Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a zellerpürét, helyezzük rá a csirkemájat, locsoljuk meg a szafttal, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá, salátát, uborkát, savanyúságot.....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése