2018. március 30., péntek

Ananászos répatorta.




A húsvéti asztalról a sós sütemények, és ropogtatni valók mellett minden évben készül egy finom répatorta is. Persze azért a sós finomságoknak sokkal nagyobb a keletje mint az édes, krémes tortáknak.... A sárgarépa mellett került a tésztába még apróra vágott ananász, mely lehet konzerv vagy éppen friss gyümölcshús, darált dió, mazsola és fűszerek is. A tészta nem csak finom ízletes, de jó szaftos is. A teljesen kihűlt tortát tálalhatjuk ízlés szerint csak porcukorral megszórva, vagy éppen az ünnephez illően, marcipánnal, tojáscukorral, és apró cukorvirágokkal díszítve.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg sárgarépa (reszelve)
3 db tojás (nagy)
1,5 dl étolaj
10 dkg darált dió
15 dkg ananász (konzerv)
  5 dkg mazsola
1 mk őrölt fahéj
1/2 mk őrölt gyömbér
csipet só
1/2 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a gyömbérrel és a fahéjjal.

A sárgarépát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a mazsolát, és az apró darabokra vágott, lecsepegtetett ananászt.

A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük össze az egész tojásokkal, majd keverjük hozzá az olajat is.

Ezután a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a cukros-tojásos-olajos keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze.

Végül keverjük a masszához a sárgarépás-ananászos-mazsolás keveréket is.

A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (a formát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 55-60 percig, tűpróbáig. Sütés közben, ha kezd a teteje jobban barnulni, akkor alufóliával takarjuk le, és úgy süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tésztát a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. 






 Citromos mascarponekrém hozzávalói:

15 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
citromlé (ízlés szerint
1 dl Hulala (v. habtejszín)


A mascarponét keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű frissen facsart citromlével. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Ezután a teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a krémet, majd tegyük be a hűtőbe ameddig megszínezzük, és összegyúrjuk a marcipánt.






Marcipán díszítés hozzávalói:

30 dkg marcipán
1 tubus zöld ételszínező (Dr.Oetker)
1/2 tubus sárga ételszínező (Dr.Oetker)


20 dkg marcipánra csepegtessük rá zöld ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön.

A maradék marcipánra csepegtessük rá a sárga ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön. (ha lehűl a marcipán, könnyebben tudunk majd vele tovább dolgozni)

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd díszítsük a színezett marcipánnal, tojáscukorral, és apró színes cukorvirágokkal.

A zöld marcipánt fokhagymanyomó segítségével nyomjuk rá a torta tetejére úgy, hogy középen maradjon hely a sárga marcipánnak.

A sárga marcipánt szintén fokhagymanyomó segítségével nyomjuk a torta közepére úgy, mintha egy fészek lenne. 

Ezután a középen kialakított kis fészekbe rakjunk ízlés szerint tojáscukrot, majd tálalásig tegyük az elkészült tortát a hűtőbe, vagy hideg helyre. 

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (közvetlenül szeletelés előtt vegyük csak ki a hűtőből, mert lehűlve könnyebben tudjuk szeletelni)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése