2018. március 26., hétfő

Kalács teljes kiőrlésű és rizsliszttel, cukor nélkül.




A pillekönnyű kelt tésztás kalácsok mellett most egy számomra teljesen új, teljes kiőrlésű és rizsliszttel készült kalácstésztával ismerkedem. Az interneten több receptet is átolvastam, majd a saját ízlésem szerint összeállt a kalácstészta. A liszt mellett a cukrot is eritritre cseréltem, és bevallom, elsőre nem is számítottam rá, hogy ilyen szépen megkel, és ízletes lesz a kalács, de szerencsére nem kellett csalódnom. Persze azért a tésztája kicsit tömörebb mint a fehér liszttel készült kelt kalácsnak, de én már annak is örülök, (és gondolom ezzel nem vagyok egyedül) hogy reggelire finom kalácsot ehetek....





Hozzávalók 30x10 cm-es formához:

35 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg rizsliszt
5 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1 tk holland kakaó
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 db tojás (nagy)
3,5 dkg élesztő
1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
3,5 dl tej





Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos-cukros tejbe, majd takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba öntsük bele a maradék langyos tejet, majd adjuk hozzá a vaníliaaromát, a tojássárgát, és a felfuttatott élesztőt.

A kétféle lisztet keverjük össze, ezután keverjük hozzá az eritritet, a kakaót, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és öntsük a keverőtálban lévő folyadékra, majd pár perc alatt, a robotgép dagasztó szárával, dagasszuk meg a tésztát. Arra figyeljünk, hogy ne legyen nagyon tömör a tészta, így ha kell, akkor dagasztás közben még egy kevés tejet adhatunk hozzá. (ízlés szerint kézzel, vagy kenyérsütőgépben is megdagaszthatjuk a tésztát)

Ezután tegyük át a megdagasztott tésztát egy kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt kelesszük duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd a tenyerünkkel lapogassuk el a tésztát. (arra figyeljünk, hogy ne legyen szélesebb mint a sütőforma amiben majd sütjük)

Ezután lazán tekerjük fel a tésztát, (mint ahogy a bejglit szoktuk) és tegyük bele az előzőleg vajjal kikent és teljes kiőrlésű liszttel megszórt sütőformába, majd konyharuhával letakarva, kelesszük újra 30 percig. (a sütőformát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)

A megkelt tésztát ezután kenjük le felvert tojásfehérjével, és ízlés szerint szórjuk meg mákkal. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt a kalácsot szeleteljük fel, majd cukormentes lekvárral, esetleg egy pohár tejjel..... kínáljuk.
 
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia:167 kcal
 
Fehérje: 7 g
 
Zsír: 2 g
 
Szénhidrát: 31 g
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése