2018. március 29., csütörtök

Diós piskótatekercs vaníliás krémmel.




A piskótatészta az egyik kedvencem, mert nemcsak egyszerűen, és elég gyorsan megsüthető, de ízlés szerint lekvárral, vagy éppen egy finom, habos krémmel is megtölthetjük. A piskótatésztába most pl. kevertem egy kevés darált diót is, de ha valaki nem szereti, ki is hagyhatja, csak ne felejtse el liszttel helyettesíteni. A vajas-pudingos vaníliás krémet tejszínhabbal tettem még könnyebbé, finomabbá. Ez a krémes piskótatekercs pedig a közelgő húsvéti asztalon is megállja majd a helyét a család, és a vendégek örömére.




Tészta hozzávalói 37x33 cm-es gáztepsihez:

5 dkg darált dió
8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt) 
4 db tojás (nagy)
13 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek forró víz


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, keverjük habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszát.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük, és egyenletesen simítsuk el a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy lisztezett sütőpapírra, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt amelyiken sütöttük. 

Ezután egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát, és hagyjuk langyosra hűlni. (alaposan csavarjuk ki a konyharuhát, hogy éppen csak nyirkos legyen)

Amikor a tészta langyosra hűlt, vegyük le a konyharuhát, majd a sütőpapír segítségével tekerjük fel, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.





Vaníliás krém hozzávalói:

20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 ek kristálycukor
2,5 dl tej
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a puha vajat, majd keverjük jó habosra.

A pudingport keverjük simára a tejjel, és a kristálycukorral, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.

Ezután vegyük le a tűzről, majd kevergetve hűtsük ki teljesen. (érdemes kevergetve hűteni, mert akkor szép sima krémet kapunk)

Amikor a puding kihűlt, két részletben keverjük hozzá a vajas krémhez.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez.

A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki, majd a krémnek több mint a felét, kenjük rá egyenletesen. 

Ezután tekerjük fel, vonjuk be a maradék vaníliás krémmel, majd ízlés szerint díszítsük. (én zöldre színezett kókuszreszelékkel, és apró cukorvirágokkal szórtam meg)





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótatekercset, majd úgy kínáljuk. (tálalás előtt érdemes 1-2 órára betenni a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése