Erre a hétvégére egy lazaccal és spárgával készült egyszerű, ám nagyon finom receptet szeretnék megosztani. Én zöld spárgával készítettem, mert annak az íze sokkal lágyabb, és a fehér spárgával ellentétben soha nem fás. Mivel igen kedveljük a lazacot, így én ezt a finom halat választottam, de ízlés szerint bármilyen (persze csakis szálkamentes) halat választhatunk az elkészítéséhez. A spárga és a lazac együtt a tejszínes-boros szószban valami isteni finom lett. Tálaláskor mivel időm kevés volt, így rizst kínáltam mellé, de szerintem saját készítésű házi metélttésztával lett volna az igazi.
Hozzávalók:
50 dkg lazac
1 cs spárga
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
2 db tojássárgája
só
őrölt fehér bors
citromlé
2 ek olívaolaj
A lazacot vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sózzuk meg, és csepegtessük meg citromlével. A spárgát daraboljuk fel.
Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felkockázott lazacot, és 5-6 perc alatt pirítsuk meg. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a feldarabolt spárgát, majd pirítsuk 1-2 percig. Ezután öntsük fel a borral, majd ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk. Félig lefedve, mérsékelt hőfokon, főzzük roppanósra.
A tejszínt keverjük simára a tojássárgákkal. Amikor a spárga már roppanósra főtt, adjuk hozzá az elősütött lazackockákat, majd öntsük hozzá a tejszínes-tojássárgás keveréket, és óvatosan keverjük össze. Ezután kisebb lángon, addig főzzük még kissé besűrűsödik. (figyeljünk hogy ne forrjon, és csak rázogassuk, ne keverjük, mert különben szétesik a lazac)
Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínáljunk hozzá. Én rizzsel tálaltam, de pl. a házi metélttészta is nagyon jól illik hozzá.
Imádom a lazacot, szívesen megkóstóltam volna:)
VálaszTörlésNagyon guszta. Gizuskám, akkor ezek szerint jól éreztem, hogy nem voltál jó sokáig ? Remélem nem valami komolyabb ? Kívánok Neked mielőbbi felgyógyulást, és jó egészséget. Vigyázz magadra!
VálaszTörlésGizikém, már hiányoltalak, remélem jól vagy! És milyen finomat hoztál, imádom a halat! Én is halat készítettem tegnap, majd posztolom... Szóval nagyon guszta!
VálaszTörlésAranyos Gizike, már aggódtam hogy nem láttalak postolni egy hete...remélem minden jól van, és jobban vagy már. A lazac nagyon guszta és finom. Én már megyek korán reggel utazni, és most már itt bizony késő van! Puszillak, drágám!
VálaszTörlés